Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Românii cu credite în franci au motiv de bucurie: moneda elveţiană a ajuns la minimul ultimilor doi ani

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4135

Românii care au contractat credite în franci elveţieni plătesc rate mai mici. Cursul de schimb al francului elveţian a ajuns, spre finalul săptămânii, aproape de minimul ultimilor doi ani, de 3,47 lei/franc, în condiţiile în care moneda elveţiană s-a depreciat constant faţă de euro în ultimele săptămâni.

Românii cu credite în franci au motiv de bucurie: moneda elveţiană a ajuns la minimul ultimilor doi aniCreditele în franci elveţieni au atras mulţi români, şi asta pentru că erau simţitor mai ieftine. Odată cu venirea crizei, Creditele în franci elveţieni păgubesc mii de familii. Care sunt soluţiile? Creditele în franci elveţieni au fost colacul de salvare al celor care nu se încadrau la credite în euro sau dolari, în ... lucrurile au început să se complice, iar francul elveţian a crescut în raport cu moneda naţională. Astfel, în vara lui 2011, cursul a urcat până la 4 lei/franc, ceea ce însemna o cotaţie dublă, faţă de 2-2,2 lei/franc, cât era paritatea când mulţi clienţi au ales creditele în franci.

Cotaţiile pe pieţele internaţionale au ajuns până la 1,25 franci/euro pe fondul revenirii apetitului de risc al investitorilor. Francul ajunsese în 2011 aproape la paritate cu moneda unică europeană, în condiţiile în care criza din Zona euro împinsese investitorii să se refugieze în active considerate sigure – franci elveţieni sau aur”, susţin specialiştii ZF.

Analiştii băncilor străine se aşteaptă ca paritatea euro-franc elveţian să urce până la 1,33-1,35 franci pentru un euro.

Investitorii vor continua să vândă active considerate sigure, dar cu randamente apropiate de zero, pe măsură ce goana după câştiguri se intensifică. Banca centrală a Elveţiei a spus clar că francul este încă prea apreciat faţă de euro şi că orice apreciere în continuare va afecta stabilitatea preţurilor. Ne-am revizuit în acest context prognoza de curs la 1,33 franci/euro la finalul acestui an”, se arată într-un raport al UniCredit.

Un curs de 1,33 franci/euro înseamnă că pe piaţa locală paritatea leu-franc ar putea coborî la 3,25 lei/franc. Astfel, un client care are cu o rată de 500 franci, care în 2011 însemna lunar 2.000 de lei, ar urma să plătească puţin peste 1.600 de lei. Deja rata la un astfel de credit a coborât cu circa 300 lei faţă de nivelul din 2011.

La sfârşitul lunii martie 2013, soldul creditelor în franci elveţieni acordate de băncile locale era de echivalentul a 2,8 miliarde euro. Creditul în franci a fost adus pe piaţă de OTP – prima bancă ce anunţă înlesniri pentru clienţii cu credite în franci elveţieni OTP Bank este prima bancă ce a anunţat oficial o serie de înlesniri pentru clienţii care nu se mai descurcă cu plata ratelor la creditele ... ungurii de la OTP în 2005, iar un an mai târziu, a intrat şi în portofoliul Raiffeisen, mirajul dobânzilor mici propagându-se pe piaţă şi prin oferte ale Volksbank, Bancpost, Băncii Româneşti şi Piraeus.

Restanţele la creditele în franci elve­ţieni s-au majorat cu o treime, până la echivalentul a aproape o jumătate de miliard de euro. Soldul total de credite se erodează lent, în condiţiile în care este vorba în principal despre credite ipotecare.

Aproximativ 60.000 români au contractat credite în franci elveţieni (aprox. 2,8 miliarde euro), cea mai mare parte fiind încheiate în perioada 2006-2007, când cursul de schimb era de 2-2,2 lei/franc. Calculele arată că un client plăteşte astăzi o rată cu circa 60% mai mare decât la începutul contractului.

 

CITEȘTE ȘI:  Credite fără risc valutar, cu rate care nu cresc în timp şi dobânzi care nu fluctuează. Există, dar doar la două bănci din România În vremuri dificile din punct de vedere economic, românii au renunţat la creditele clasice şi au migrat în masă către nişte ... Credite fără risc valutar, cu rate care nu cresc în timp şi dobânzi care nu fluctuează. Există, dar doar la două bănci din România

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baneasa , SC: 390 mp
Prelungirea Ghencea , SC: 50 mp, 1 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video