Circa 80% din românii din mediul rural vor să-şi renoveze locuinţele în următorii cinci ani, potrivit unui studiu al BCR Banca pentru Locuinţe.

19702-189412-romani.jpgAproximativ 80% din românii care locuiesc în mediul rural au planuri de îmbunătăţire a locuinţei pentru următorii cinci ani, vizând lucrări de renovare, reparaţii majore şi dotări noi pentru gospodărie, şi sunt interesaţi de produse de economisire-creditare în domeniul locativ, potrivit BCR BpL. În schimb, foarte puţine persoane se orientează spre cumpărarea unei locuinţe noi sau a unui teren, în condiţiile economice actuale, se arată într-un comunicat al BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL).

„În mediul rural, circa 70% din românii cu vârste între 20 şi 65 ani sunt interesaţi de un produs de economisire-creditare pentru copii, majoritar cu scopul strângerii unui fond de economii (67%). Aceste rezultate confirmă schimbarea de atitudine în comportamentul financiar al românilor, care se gândesc cu mai multă atenţie la viitorul financiar al familiei, şi, mai ales, al copiilor, cărora încearcă să le ofere un start bun în viaţă", a declarat într-un comunicat Alexandru Ciobanu, preşedintele BCR BpL.

Interes pentru economisire-creditare

Potrivit unui studiu realizat de IRSOP pentru BCR BpL, pe un eşantion de 214 gospodării, românii din mediul rural sunt interesaţi de produsele Bauspar (economisire-creditare pentru domeniul locativ). „Chiar şi în condiţiile economice actuale, majoritatea românilor din mediul rural intenţionează să economisească la fel în cursul următoarelor 12 luni (71%), demonstrând că sunt oamenii gospodari şi continuând să strângă «bani albi pentru zile negre».

Pe termen mediu, circa un milion de persoane cu vârste între 20 şi 65 ani sunt interesate de contractarea unui produs Bauspar. Considerăm că mediul rural este o oportunitate de distribuţie a produselor şi serviciilor bancare, având în vedere că doar 36% din respondenţi folosesc un produs bancar pentru economisire", a precizat Ciobanu. ­
Ce avantaje am

Avantajele produselor Bauspar sunt creditul mai ieftin, economisirea regulată, care oferă posibilitatea accesului la creditul locativ, şi prima de la stat, de 25% pe an din sumele economisite, dar nu mai mult de 250 euro/ an/deponent. Creditele BCR BpL asigură finanţări în domeniul locativ, precum modernizarea, extinderea, cumpărarea unei locuinţe, a unei case sau a unui teren, refinanţarea sau crearea unui avans pentru alte împrumuturi. BCR BpL este subsidiară a grupului BCR, specializată în economisirea şi creditarea domeniului locativ în sistem colectiv. Principalii acţionari sunt BCR (acţionar majoritar cu 80% din acţiuni) şi S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, bancă specializată în economisire-creditare a grupului Erste (20% din acţiuni). Anul trecut, BCR BpL a înregistrat pentru prima dată profit de la începerea activităţii, în iulie 2008, de 1,744 milioane lei, şi şi-a dublat activele, la peste 530 milioane lei. Pe piaţa românească a produselor de economisire-creditare pentru domeniul locativ mai activează Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.


Sursa

13 July 2011