Din noiembrie 2011 şi până acum, împrumuturile au prins viteză pentru că debitorii se tem că noile norme ale băncii centrale le vor tăia accesul la sumele dorite.

23472-08_banca_reuters_9beabe1805.jpgTrei dintre băncile locale au primit deja avizul BNR pentru a acorda credite potrivit noului Regulament al băncii centrale, una dintre ele fiind ING Bank România. Restul creditorilor fac tot posibilul să acorde cât mai multe împrumuturi pe vechile norme, în asentimentul clienţilor, care au dat buluc la bancă la finalul lui 2011 şi în acest început de an, pentru a mai lua împrumuturi relaxate pe vechile norme.

Ce au căutat clienţii

OTP Bank România spune că a înregistrat o creştere sub­stanţială a împrumuturilor în acest început de an. Şi Traian Stancu, director de vânzări al Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite de la noi, spune că spre finalul anului "in­decişii" s-au hotărât subit să acceseze creditul de care aveau nevoie, cât încă şi-l permit. Cele mai râvnite sunt creditele de nevoi personale cu ipotecă. "Cu ajutorul lor s-au refinanţat împrumuturi mai vechi, clienţii accesând şi o sumă suplimentară", a spus Stancu. Acestea au fost şi la OTP cele mai cerute produse.

Căutare au avut şi împrumuturile de consum, a spus Simona Stanciu, director adjunct retail la OTP Bank România. Potrivit acesteia, cele mai multe credite acordate persoanelor fizice au fost de altfel refinanţări. În plus, spune Traian Stancu, cei care nu se hotărâseră încă pentru un credit ipotecar şi care nu îndeplinesc criteriile pentru a lua un împrumut "Prima casă", s-au grăbit să acceseze un credit în euro, unde pot beneficia încă de un avans de 15%. După ce se implementează noul regulament, aportul propriu creşte automat la 25%.

Temeri justificate

Pe o piaţă unde oricum nu prea se cer credite, temerile clienţilor privind restricţionarea împrumuturilor par ireale. Cu toate astea, ele sunt fundamentate luând în calcul că, potrivit calculelor băncilor, mulţi nu vor mai avea acces nici la sumele relativ mici pe care voiau să le obţină. Astfel, explică Simona Stanciu, mulţi clienţi refinanţau unul sau mai multe împrumuturi prin intermediul unui credit de nevoi personale cu ipotecă ceva mai mare decât valoarea împrumuturilor refinanţate, pentru a îşi asigura şi o sumă suplimentară.

"După ce noul regulament se aplică, vor trebui să acceseze un credit de nevoi personale cu ipotecă pentru refinanţare şi un alt credit, de consum, pentru suma suplimentară", a spus Stanciu. Asta cu condiţia să şi-l mai permită.

LANSARE DE PRODUSE

Noi oferte pe ultima sută de metri

Pe final de cursă, unele bănci lansează credite sau introduc promoţii la împrumuturile vechi, pentru a beneficia încă de existenţa vechilor norme. OTP a lansat un credit pe şapte ani în lei cu dobândă fixă şi DAE de 16,98%.

Totodată, Carpatica a introdus o promoţie pentru dobânzile la creditele de conum şi de refinanţare. Încă sub impactul crizei, băncile au devenit ele însele mai restrictive cu creditele. Reprezentanţii BNR spun însă că, în câteva săptămâni, majoritatea băncilor vor avea implementate noile norme. Potrivit OTP, un român cu venituri medii care poate lua acum un credit de nevoi persoanale cu ipotecă de 30.000 de euro, va mai avea acces la doar 8.000 de euro.

MODIFICĂRI

Schimbarea la faţă a creditării

Potrivit regulamentului BNR, clienţii băncilor care vor un credit imobiliar în valută şi au venituri în lei vor plăti un avans minim de 25% din valoarea locuinţei. La lei, avansul este de 15%. La creditele de consum perioada de creditare poate fi de maximum cinci ani. Condiţiile de rambursare a creditului de consum în 5 ani nu se aplică la refinanţarea împrumuturilor contractate înainte de noiembrie 2011. La creditele de consum, băncile comerciale vor fi obligate să ia în calcul şi riscurile unui scenariu negativ în evaluarea gradului maxim de îndatorare. Acestea includ o posibilă creştere a cursului de schimb cu 35,5-40,9 la sută, a ratei dobânzii cu 0,6 puncte procentuale şi scăderea salariului cu 6 la sută. Regulamentul nu se aplică Programului Prima Casă.

"Cu ajutorul creditelor de nevoi personale cu ipotecă s-au refinanţat împrumuturi  mai vechi, clienţii accesând şi o sumă suplimentară.“
Traian Stancu, director vânzări Kiwi Finance

8.000 de euro este valoarea împrumutului de nevoi personale cu ipotecă ce va putea fi accesat de un client care anterior lua 30.000 de euro

 

Sursa

16 February 2012