După ce au reuşit să dezvolte un turism mai bun decât al nostru, bulgarii au ajuns acum să aibă şi produse bancare mai tentante decât ale noastre. Românii au început să îşi mute economiile în Bulgaria, pentru că acolo găsesc dobânzi mai bune. Şi nu este vorba numai despre persoane fizice, ci şi despre companii.

20384-1274780124.jpgNumărul românilor care îşi mută economiile în Bulgaria este atât de mare încât ministrul bulgar de finanţe a declarat că sumele depuse în depozite au crescut în special datorită nouă. Publicaţiile locale menţionează că depozitele cetăţenilor străini în băncile bulgare au crescut cu 18 milioane leva (9 milioane euro) în perioada mai-iunie, în timp ce depozitele companiilor străine au crescut cu 49 de milioane leva (aproape 25 de milioane de euro). Alături de noi, şi grecii au ales să îşi depună banii în băncile din Bulgaria, de teama economiei instabile din ţara lor. Tendinţa ca cetăţenii greci şi români să îşi ţină fondurile în Bulgaria se datorează ratei bune a dobânzii oferite de instituţiile financiare bulgare, în comparaţie cu cele elene şi române, dar şi faptului că existe grupuri bancare reprezentate pe pieţele din toate cele trei ţări.

Băncile din Bulgaria au cele mai bune dobânzi din spaţiul european, atât la depozite, cât şi la credite. Acestea oferă în prezent dobânzi cuprinse între 6,5% şi 9,75% pentru depozitele cu scadenţa la trei luni pentru persoanele fizice, spre deosebire de media europeană, care este între 0,96% în Belgia, până la 4,06% în Cipru. Potrivit BCE, la finele primului semestru al anului, la nivel european dobânda medie indiferent de tipul de depozit era de 1,86%, în timp ce în Bulgaria bonificaţia medie era de 6%.

Află cum alegi banca de la care iei creditul Prima Casă?


17 August 2011