Românii negociază chirii mai miciChiriaşii solicită proprietarilor renegocierea contractelor, în condiţiile în care preţurile la care se închiriază în prezent sunt cu 15%-20% mai mici faţă de cele din urmă cu câteva luni, spun agenţii imobiliari.

Aceştia susţin că doar unii proprietari sunt dispuşi să cedeze, astfel că unii clienţi aleg să-şi caute o nouă locuinţă. Oferte sunt din plin: numărul de apartamente disponibile s-a triplat faţă de anul trecut.

Garsoniera, care ajunsese, la un moment dat, la 350 de euro pe lună, se închiriază acum cu mai puţin de 300 de euro, iar apartamentul de 600 de euro/ lună poate fi găsit şi la 400-450 de euro/ lună. Chiriaşii care au contractat cu sume mari le cer proprietarilor renegocierea contractelor sau măcar îngheţarea cursului euro-leu.

Agenţii imobiliari sunt de părere că acesta este unul dintre efectele crizei financiare, mulţi chiriaşi fiind în situaţia de a nu-şi mai putea îndeplini obligaţiile faţă de proprietari şi de a nu-şi achita chiria la timp. „La fel de mulţi sunt şi cei care încă nu au ajuns în imposibilitate de plată, dar, din inerţie sau fiindcă şi-au refăcut calculele, ajung la concluzia că trebuie să reducă din cheltuielile pentru chirie", precizează reprezentanţii Eurometropola.

Sursa

3 March 2009