Doar o mie de români îşi fac zilnic asigurări pentru case – o scădere drastică de la cele zece mii de persoane pe zi, cât indica bilanţul la sfârşitul anului trecut. Şi totuşi, oficialii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor sunt optimişti. Ei spun că ritmul de subscriere a poliţelor a revenit pe un trend ascendent la finalul lunii martie.

Sursa: inundatii.blogspot.comDintre cei 8.4 milioane de români care sunt obligaţi prin lege să îşi asigure locuinţele, doar 400.000 au şi făcut acest pas în cele nouă luni de când s-a lansat programul de asigurare obligatorie a locuinţelor. Asta înseamnă că doar 5.7% dintre locuinţele din România sunt asigurate în cazul unor calamităţi. La începutul acestui ani, mai nimeni nu părea să fie interesat de a face această investiţie obligatorie. De la 10.000 de poliţe pe zi câte erau subscrise la sfârşitul anului trecut s-a ajuns la 400 de poliţe pe zi la începutul acestui an. Şi totuşi, interesul românilor pare să fi crescut în ultimele săptămâni.

„În ceea ce priveşte ritmul de subscriere a poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor, acesta a revenit pe un trend ascendent în luna martie 2011, ajungând la o medie de 1.000 de poliţe/zi”, a declarat directorul general al Pool-ului, Marius Bulugea.

Termenul limită pentru întocmirea asigurării, o necunoscută

Problema ar fi că nu există o presiune asupra românilor de a-şi plăti asigurarea obligatorie. Nu există un termen limită general acceptat în care aceasta poate fi plătită, dar există riscul ca în orice moment să fie depistaţi şi amendaţi pentru că nu au încheiat o asigurare obligatorie.

"Legea 260/2008 este în vigoare şi produce efecte. Nu există un termen limită pentru încheierea asigurării PAD, ci un termen de la care autorităţile locale vor aplica sancţiuni pentru cei neasiguraţi. Consider că protejarea prin asigurare a locuinţelor are o importanţă deosebită, având în vedere riscurile mari la care sunt expuse acestea, iar populaţia nu trebuie să aştepte termenul de aplicare a sancţiunilor pentru că dezastrele naturale se produc aleatoriu şi nu după un anume calendar", a spus directorul general al PAID.

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), termenul-limită până la care pot fi încheiate astfel de asigurări este de 15 iulie 2011, în caz contrar primăriile urmând să aplice amenzi cuprinse între 100 şi 500 lei. Termenul anunţat iniţial de autorităţi urma să expire la 15 ianuarie 2011.

Poliţa de asigurare obligatorie acoperă trei riscuri de catastrofă naturală - inundaţii, cutremur şi alunecări de pământ.

"Hazardul din cutremure este unul dintre cele mai mari în Europa, iar inundaţiile au provocat pierderi semnificative. În intervalul 2005-2010, inundaţiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro (locuinţe, poduri, diguri, drumuri afectate. Au fost afectate aproape 62.000 de locuinţe, din care 15.600 au fost distruse în totalitate", se arată într-un comunicat PAID.

Cât costă asigurarea obligatorie a locuinţei?

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic). Suma maximă asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru cele de tip B.


4 April 2011