Cifrele înregistrate în luna februarie, pe piaţa construcţiilor, sunt surprinzătoare pentru etapele pe care le traversăm. Pentru prima oară, într-o lungă perioadă de timp, românii au preferat să construiască decât să renoveze. În timp ce numărul construcţiilor noi a crescut cu aproape 20%, numărul celor care au început să facă lucrări de reparaţii capitale ale locuinţelor a scăzut cu câteva procente.

24277-renovari.jpgOdată cu vremea bună, era de aşteptat ca numărul construcţiilor noi să crească. Totuşi, statisticile INS arată rezultate surprinzătoare: în luna februarie, numărul lucrărilor de construcţii noi a crescut cu 18,9%, în timp ce la lucrările de reparaţii capitale s-a înregistrat o scădere de 1,5%. 

  • Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti cu 21,4%
  • La clădirile rezidenţiale creșterea înregistrată este de 10,7%
  • Iar la clădirile nerezidenţiale a avut loc o scădere de 5,1%.

În schimb, la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-au înregistrat creşteri cu 14,7%, iar la lucrările de construcţii noi, cu 6,1%. Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 10,2%. 

Toate aceste modificări sunt calculate de la lună la lună, dar creşterea se simte şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 7,4%.

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai scumpe proprietăţi scoase la vânzare în Bucureşti

 

10 April 2012