După ani de zile în care românii s-au concentrat pe consum şi au evitat conceptul de economisire, a venit vremea în care băncile au început să crească permanent sumele acumulate în depozite. Astfel, depozitele constituite de populaţie şi firme au urcat, anul trecut, cu 5,6%.

23145-evolutie-dobanzi-lei-inflatie.jpgDupă creşterea de 5,6 procente de anul trecut, sumele totale strânse în depozite de firme şi persoane fizice se ridică la 187,2 miliarde lei (echivalentul a aproximativ 44 miliarde euro). Cei mai mulţi români au preferat să economisescă lei, iar pe acest segment s-a simţit cea mai mare creştere: 8,7%. La polul opus, se situează depozitele în valută ale companiilor, în scădere cu 9,2%.

Luate separat, depozitele persoanelor fizice (lei plus valută) însumează 112,7 miliarde lei (echivalentul a 28 miliarde euro), aproximativ 60% din totalul depozitelor, în creştere cu 8,31% faţă de decembrie 2010.

Companiile au făcut şi ele economii în lei, iar la sfârşitul anului trecut, acestea au crescut cu
6,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

CITEŞTE ŞI Românii au învăţat să fie responsabili cu banii lor: 60% dintre ei preferă să economisească ani la rând, decât să ia un credit


26 January 2012