Energia verde este un subiect tot mai interesant, pentru români. România produce şi consumă mai multă energie produsă de surse alternative. Prin urmare, consumatorii au plătit anul trecut peste 400 de milioane de euro, pentru a susţine energia regenerabilă prin sistemul de certificate verzi. Această sumă reprezintă o creştere de o treime, faţă de anul anterior.

32822-253.jpgPeste 9,9 milioane de certificate verzi au fost tranzacţionate în 2013. O creştere impresionată, dacă ne raportăm la cele 5,5 milioane de unităţi din 2012. Acest lucru a fost posibil datorită creşterii rapide a producţiei de energie din surse regenerabile.

„Numai anul trecut au fost plătiţi 415,8 milioane de euro de către consumatorii de energie, prin intermediul certificatelor verzi, cu 33,7% mai mult faţă de perioada anterioară, când nivelul a atins 310,8 milioane euro. Certificatele verzi au avut în 2013 un preţ mediu de 42 de euro”, arată oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Preţul certificatelor verzi a fost în scădere cu 25%, de la 56 euro cât costau în medie, în anul 2012. Acest tip de certificat se acordă gratuit tuturor producătorilor de energie din surse regenerabile, iar numărul lor diferă în funcţie de tipul de tehnologie pe care aceştia o folosesc pentru a produce şi a livra energia în reţea. Producătorii vând certificatele către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, astfel încât o parte din consumul final să fie asigurat din surse regenerabile. În acest moment, România poate produce energie verde într-un procent de aproximativ 20% din totalul capacităţilor de producţie din ţară.

CITEŞTE ŞI: Romania vrea orase independente energetic. Primul va fi gata in 2030


27 January 2014