Rusia este, la momentul acesta, una dintre cele mai atractive destinaţii pentru angajare. Europenii se orientează în număr din ce în ce mai mare către slujbe din industria petrolului şi gazelor, iar Rusia, departe de criza datoriilor suverane, este printre cele mai interesante opţiuni.

25000-cv.jpgCele mai prospere state europene încercau, nu cu mulţi ani în urmă, să tempereze afluxul imigranţilor ruşi. Acum, manageri de top din Europa vor să îşi găsească un loc de muncă în Rusia, ţară ale cărei probleme par minore în comparaţie cu criza datoriilor suverane. Companiile ruse de recrutare spun că, începând din 2007, anul în care cele mai puternice state europene au început să se confrunte cu dificultăţi economice, a crescut constant numărul solicitărilor de angajare din partea europenilor. În 2011, numărul CV-urilor depuse de străini a crescut cu 11%, conform datelor agenţiei de recrutare HeadHunter.  

„Există o tendinţă clară de venire a expaţilor în Rusia, majoritatea din Europa, mai degrabă decât din SUA şi Canada. Specialiştii internaţionali sunt interesaţi de poziţii în industria petrolului şi gazelor şi în special în sectoarele de investiţii şi private banking", susţine Andrew Kamnev, reprezentant Brainpower.

Europenii nu mai aspiră numai la funcţii înalte în cadrul companiilor cu sediul în Rusia

Dacă la anterior crizei globale, managerii europeni luau în considerare numai o funcţie de conducere în cadrul companiilor din Rusia și numai în orașe importante, cu precădere Moscova, lucrurile s-au schimbat acum semnificativ. Cei mai bine pregătiţi angajaţi sunt dispuşi să meargă în Rusia şi pentru funcţii de nivel mediu, chiar dacă salariile nu mai sunt atât de ridicate ca acum cinci ani. Răspunsul este simplu: piaţa europeană stagnează, iar Bătrânul Continent este guvernat de instabilitate economică.

„Este un fapt obişnuit ca un străin să caute poziţii de mid-level marketing director sau la orice alt departament, în timp ce acum 7-9 ani cei veneau numai pentru conducerea sau dezvoltarea unei afaceri internaţionale", încheie Ekaterina Gorohova, reprezentant Kelly Services.

CITEȘTE ȘI: În Kiev, segmentul rezidenţial este dominat de câteva companii tolerate de clasa politică


29 May 2012