Criza i-a făcut pe mulţi români să înţeleagă că locuinţele cu suprafeţe mari sunt păguboase, mai ales în această perioadă, susţin specialiştii în construcţii. Ca urmare, majoritatea celor care se încumetă să îşi ridice o casă se întind pe mai puţini metri pătraţi. Astfel, românii caută acum soluţii mai ieftine pentru a-şi construi o casă.

Costurile mai mari de execuţie, dar şi cele de întreţinere i-au determinat pe cei care îşi construiesc acum o casă să se orienteze spre locuinţe cu suprafeţe mai mici care sa le ofere strictul necesar.

„Am remarcat într-adevăr schimbări în sensul că există o preocupare mai mare pentru evitarea risipei de spaţiu - holuri mari sau camere care nu sunt neapărat necesare, în favoarea valorificării fiecărui metru pătrat pe care îl construim - combinarea camerei tehnice cu spaţiu de depozitare sau chiar uscătorie de rufe, transformarea unui etaj obişnuit într-o mansardă în ideea micşorării costurilor sau reducerea metrilor pătraţi utili ai camerelor.

De asemenea, o altă metodă bună de a economisi spaţiu este adoptarea soluţiei open-space pentru living, dining şi bucătărie" susţine arhitectul Alexandra Antohi.

„Mulţi dintre beneficiari au renunţat să mai construiască case mari. Din punctul meu de vedere nu-şi găseau utilitatea astfel de construcţii. Subliniez nu văd utilitatea unui dormitor de 30 mp, unde stai opt ore sau cât apuci să dormi. Am avut case unde am făcut băi de 50 mp" ne-a declarat Ciprian Ana, administratorul Start Tehnologic Consult.

Acum câţiva ani, când piaţa construcţiilor era în floare şi nimeni nu bănuia că vom trece printr-o perioadă de criză mulţi dintre cei care îşi ridicau o casă cereu arhitecţilor să le proiecteze locuinţe de 100 - 120 mp pe nivel. Astfel multe case săreau de 250 mp. Astăzi, criza a redus nevoia de spaţiu a beneficiarilor de case.

„Acum vor case sub 100 mp pe nivel, 60 - 90 mp pe nivel. E diferenţă de 40 mp pe nivel, 80 de mp pentru două niveluri. Asta înseamnă o economie în bani de 20-30.000 Euro. Dacă suprafaţa scade cu 20% costurile de întreţinere scad şi ele cu circa 10-15% pentru că nu sunt direct proporţionale" susţine Ciprian Ana, administratorul Start Tehnologic Consult.

"Spaţiile sunt cele clasice - parter cu living, dining, bucătărie, vestibul, scară şi câteodată şi un dormitor sau birou, iar pe etaj trei dormitoare. În schimb se mai poate renunţa la dressing-urile dormitoarelor prin crearea unui dressing comun pentru toată lumea. Se mai renunţă la băile din dormitoare" spune arhitectul Alexandra Antohi.

"Am o casă de 250 mp, parter, etaj şi mansardă. Nu mi-am imaginat nicio clipă când am proiectat casa că va fi atât de mare. Sunt spaţii unde nu intru cu lunile. Dacă aş mai lua-o de la capăt sigur aş face o casă cu parter şi mansardă, de maximum 180 mp" ne-a declarat Mara Tudor, proprietara unei case din Bragadiru.

În privinţa sistemului constructiv, casele cu structură de lemn au început să prezinte un interes mai mare ca până acum, în condiţiile în care preţurile sunt mai mici şi execuţia mai rapidă. Totodată, aceste construcţii au un coeficient de transfer termic superior construcţiilor din zidărie, susţin specialiştii în domeniu.

Şi pentru că vor case mai mici, beneficiarii se orientează automat spre terenuri cu suprafeţe mai mici.

"Puţinii clienţi care mai cumpără acum terenuri se orientează spre suprafeţe mai mici de 200-300 mp sau mai cumpără în asociere cu prieteni/rude un teren mai mare pe care îl dezmembrează ulterior. Ca sume alocate, spre exemplu în zona de sud cei care cumpără vor terenuri ale căror preţuri nu depăşesc 100 Euro/mp" susţine Marius Negoiţă, manager agenţia Nemar Real Estate Sud.




3 June 2010