Noua Lege a Cadastrului si a Publicitatii Imobiliare reduce cheltuielile de intabulare, de la 1.000 de lei, la 26 de lei, din care 18 lei declaratia la notar si 8 lei copia legalizata a titlului de proprietate.

26022-s-au-ieftinit-taxele-pentru-intabulare-afla-cu-.jpgPana la modificarea Legii Cadastrului si Publicitatii Imobiliare, taxele pentru intabulare erau mai mari decat valoarea terenului in sine.

La sfarsitul lunii iulie, in urma demersurilor facute de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, Legea Cadastrului si a Publicitatii Imobiliare a fost modificata. Noua lege le permite cetatenilor intabularea titlurilor de proprietate eliberate in conformitate cu vechile planuri parcelare, pe baza numerelor topografice. Astfel, acestia nu vor mai fi nevoiti sa plateasca si la Cadastru, iar cheltuielile sunt reduse de la cel putin 1.000 de lei pentru o parcela, la mai putin de 30 de lei.

,,Articolul 58 din Legea modificata ne permite sa intabulam titlurile de proprietate tuturor proprietarilor de terenuri, fara a mai face planul cadastral. Numarul topografic este esential , iar scara la care este eliberat titlul de proprietate trebuie sa fie 1:2880, scara vechilor carti funciare. Suprafetele din titlul de proprietate trebuie sa se potriveasca cu descrierea numarului topografic din cartea funciara si nu trebuie sa exceada limitele. Nu mai este importanta data eliberarii titlului de proprietate. Chiar daca este emis ulterior lunii iulie 2012, se va putea intabula, sustine notarul public Marinela Baba, presedintele Camerei Notarilor Publici din Bihor, citata de avocatura.com.

Conditii

Notarul spune ca intabularea este extrem de usoara in acest moment. Proprietarul are nevoie de titlul de proprietate in original, o copie legalizata a titlului de proprietate si o declaratie la notar, din care sa reiasa ca nu a instrainat, nu a ipotecat terenul respectiv si ca acesta nu face obiectul unui proces.

Exceptii

Daca terenul este afectat de cursuri de apa sau cai ferate, sosele, drumuri sau suprastructura intervenita dupa crearea cartii funciare vechi (in ultimii aproape 120 de ani), atunci nu poate fi intabulat la numerele topografice respective. Vechile planuri parcelare dupa care lucreaza Oficiul de Cadastru Teritorial Bihor si notarii au fost intocmite pe vremea Austro-Ungariei. ,,Prin 1890 s-au intocmit planurile topografice in tot Ardealul. Si noi lucram cu aceste numere topografice’’, a precizat Marinela Baba.

 

Sursa

15 August 2012