Compania S IMMO, divizia de investiţii imobiliare a grupului austriac Erste Bank, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, organizează un concurs adresat studenţilor pentru proiectarea piaţetei publice urbane din cadrul proiectului de birouri The Mark pe care austriecii îl dezvoltă în centrul Capitalei.

28065-the_mark_2_c79f0b0bfa.jpgProiectul de birouri al austriecilor va avea o suprafaţă de 28.000 mp şi este amplasat la intersecţia noului Bulevard Uranus cu Calea Griviţei, în apropiere de Piaţa Victoriei. The Mark, care urmează a fi finalizat în 2015, a fost proiectat de arhitecţii de la Chapman Taylor.

Concursul iniţiat de S IMMO are în vedere amenajarea zonei care articulează fronturile continue prevăzute prin PUZ pe Strada Buzeşti şi Calea Griviţei. Zona supusă analizei se află în momentul de faţă în stadiul de spaţiu urban destructurat.

Obiectivul principal al competiţiei constă în găsirea unei soluţii arhitectural-urbanistice pentru noua piaţetă publică, luând în considerare valoarea istorică a contextului urban.

În urma concursului vor fi selectate zece proiecte câştigătoare care vor primi câte un premiu în bani, plus invitatia de a participa, la începutul anului 2013, la un workshop care va continua şi detalia studiul, alături de experţi şi arhitecţi din partea S IMMO.

Selecţia proiectelor câştigătoare se va desfăşura în două etape, de către un juriu format din reprezentanţi ai UAUIM, Arhitectul Şef al Primăriei Municipiului Bucureşti, un reprezentant al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi oficiali S IMMO. Jurizarea va avea în vedere criterii ca amenajarea spaţiului pieţei, structura compoziţională a pieţei, controlul imaginii urbane şi relaţionarea spaţiului nou-creat cu vecinătăţile.

The Mark va cuprinde două clădiri de birouri, respectiv un turn de 15 etaje şi o clădire de tip podium cu 6 etaje, cu o suprafaţă supraterană cumulată de aproximativ 28.000 mp plus o suprafaţă subterană de aproximativ 12.500 mp. Colliers International şi Jones Lang LaSalle au fost numiţi agenţi co-exclusivi ai proiectului.

Austriecii mai au în proprietate la nivel local mallului Sun Plaza din Piaţa Sudului, proiect dezvoltat de Euro Mediterranee Consulting (EMCT) România şi care a costat circa 200 mil. euro, hotelul Novotel achiziţionat în 2006 printr-o tranzacţie de tip „sale-lease back“ în valoare de 30 mil. euro şi încă un teren în Jilava – pe care are programat un nou centru comercial.

 

Sursa

19 November 2012