LisabonaScăldată de lumina pură a Atlanticului, încoronată de Castelul poveştilor, Sf. George şi aşezată frumos pe şapte coline, Lisabona este una dintre capitalele care îţi captivează privirea. Oraşul câştigă simpatia vizitatorilor datorită localnicilor prietenoşi şi ritmurilor muzicale.

Nostalgică şi în continuă expansiune, capitala Portugaliei are un farmec dat de viaţa de zi cu zi - când melodiile fado răsună de pe aleile cartierului maur Alfama, când savurezi tartele în patiseriile Art Nouveau şi participi la petrecerile în strada din Bairro Alto.

Nimic nu se compară cu o plimbare cu tramvaiul 28, vechi de secole, care trece pe lângă pieţe impunătoare, pe lângă graţioasa Basilica da Estrela şi pe lângă romantica Catedrală Sé. După ce străbaţi dealul ajungi la Castelul St. George, de unde ai parte de vederi spectaculoase asupra râului Tagus.
LisabonaLa doar câţiva paşi distanţă, cartierul maur Alfama este un labirint de străduţe unde rufele sunt aşezate la uscat, vecinii stau la bârfe şi cântece melancolice fado se aud de peste tot. În zonă vei găsi şi Mănăstirea Jerónimos bogat ornamentată.

Nu rata o pauză la Café Martinho da Arcada din Praça do Comércio care a atras chiar şi poeţii portughezi, printre care Fernando Pessoa. Vechiul restaurant a devenit de lux şi cea mai bună cafenea din Portugalia. Dacă vii aici pentru masa de prânz, cere neapărat catapalana, o delicatesă cu fructe de mare sau tocăniţă de scoici servită ca în provincia Algarve. Este deschis de luni până sâmbătă de la 7 dimineaţa până la orele 23" spune Marius Berca, director de marketing Christian Tour.

Mănuşi din piele, haine în nuanţe de portocaliu, conserve din peşte - de toate vei găsi în magazinele din cartierele Pombaline Baixa şi Chiado. După ce ai făcut achiziţii, savurează Bica (espresso), pe terasa Art Deco de la cafeneaua Brasileira. Tinerii din Lisabona combină distracţia din baruri cu  shopping-ul de noapte în Bairro Alto, unde buticurile au haine vintage.

Avenida da Liberdade este un fel de podium al Lisabonei presărat cu magazinele unor designeri faimoşi. Se mândreşte cu statutul de artera principală a oraşului şi cea mai frumoasă, fiind mărginită de case Art Deco şi Belle Epoque. Trotuarele sunt pavate  în alb şi negru. Rua Augusta este una dintre străzile comerciale din cartierul Baixa. Magazinele cu produse din piele şi librării, magazine cu broderii. Pe multe dintre străduţele pline de viaţă, traficul este închis, iar shopping-ul este mult mai plăcut. Magazinele cu bijuterii strălucitoare au produse din aur şi argint. Tot aici vei găsi vin portughez şi brânză şi produse de patiserie" explică Mircea Vladu, preşedinte Prestige Tours.

Alătură-te localnicilor şi savurează ginjinha (lichior de cireşe) la apus, la resturantul A Ginjinha, cu o tradiţie din anul 1840. Scena fierbinte a distracţiei este cartierul Bairro Alto, unde petrecăreţii se întâlnesc să stea de vorbă, să bea şi să danseze înainte de a merge în super clubul Lux.

Planifică o vizită la faimoasa Cofetărie Antiga de Belém pentru a devora gustări crocante şi tarte cu cremă şi scorţişoară, tocmai scoase din cuptor. Portughezii adoră să petreacă nopţile calde la mese în aer liber din Alfama, unde gustă peşte proaspăt. În topul preferinţelor sunt şi terasele din cartierul Bairro Alto. Barul Cervejaria da Trindade îţi oferă bere rece şi specialităţi locale cum ar fi Bacalhau com natas (cod cu cremă). Dacă preferi un restaurant elegant, alege  Michelin Eleven, în nordul oraşului" recomadă Ciprian Enea, consultant www.besttourism.ro. 


Oferte de vacanţă în Lisabona

Circuit Spania şi Portugalia   

• de la 975 Euro/pers.
• transport cu autocar
• 20 de nopţi cazare cu  mic dejun la hoteluri 2-4*
• bonus: 4 cine pentru cazările de pe Costa Brava, ghid însoţitor

Detalii pe: www.christiantour.ro

 

Lisabona, Hotel Residencial Moçambique 3*

• de la 280 Euro/cameră dublă pentru şapte nopţi cazare
• bilet de avion: de la 364 Euro/pers.

Detalii pe: www.ghidhoteluri.ro

 

Piaţa imobiliară din Lisabona

Lisabona, oraşul în care proprietăţile centrale nu au căutare  

7 May 2011