Cine a spus ca romanii nu adoptă standardele occidentale?

Să învăţăm engleza imobiliară!Iata ca de cativa ani, pe piata imobiliara au fost introduse diverse concepte de circulatie internationala, pe care romanii le-au adoptat intr-o oarecare masura.

Termeni precum "buy - back", "rent to buy", sale&leaseback" ne sunt destul de familiari, multi dintre noi chiar considerandu-i drept prima optiune. So, let's speak English!

Daca detinem deja un imobil, si dorim sa mai achizitionam unul, let's "buy back ", adica, sa oferim imobilul pe care deja il detinem, la schimb cu cel nou, la care adaugam in plus o suma ce reprezinta diferenta de valoare dintre cele doua tipuri de imobile.

Ce este Buy Back ?

Sistemul buy-back imobiliar a fost introdus pe piata romaneasca de dezvoltatorul imobiliar Stein Construct in februarie 2007, ca o modalitate alternativa de achizitionare a unui apartament intr-unul din cartierele construite de companie.

Conceptul de buy-back presupune in primul rand evaluarea apartamentului proprietate personala al solicitantului de catre un specialist de la Asociatia Nationala a Evaluatorilor (ANEVAR). In momentul in care se stabileste valoarea apartamentului, tinand cont de criterii cum ar fi amplasamentul sau anul constructiei, se calculeaza diferenta dintre vechiul apartament si noul imobil, care urmeaza sa fie cumparat de solicitant. Aceasta diferenta constituie de fapt avansul.

Daca dorim sa achizitionam o locuinta intr-un ansamblu residential , insa nu suntem dispusi sa achitam un avans, nu e nimic mai "Easy&Simple". Putem beneficia de situatia unor apartamente de pe piata imobiliara pentru care a fost deja achitat avansul de catre un cumparator initial, dar care, aflandu-se in imposibilitatea achitarii restului de plata, renunta la aceste apartamente, evident cu anumite clauze de reziliere. Astfel, terte persoane care sunt interesate de achizitionarea unor asemenea apartamente, nu vor plati avansul intrucat acesta a fost deja achitat de cumparatorul initial, urmand sa plateasca doar suma ramasa neonorata din respectivul contract.

Ce este  Easy&Simple ?

Reprezinta operatiunea prin care dealer-ul pune in vanzare un imobil pentru care s-a achitat deja avansul, noului cumparator, nemaifiindu-i imputat avansul intrucat acesta a fost deja achitat de catre cumparatorul initial. Acest concept a fost introdus in Romania in 2008.

Sunteti interesat de achizitia unei locuinte (apartament/vila) si nu dispuneti de suma necesara azi? In acest caz, ai optiunea de  "rent to buy", adica sa locuiti cu chirie o perioada, si dupa ce apare optiunea de cumparare, chiria platita sa se scada din valoarea locuintei. 

Ce este Rent to buy ?

Este programul care iti ofera posibilitatea de a personaliza modalitatea de plata, avand optiunea de a plati sau nu un avans. Timp de 2 ani poti achita o suma cu titlu de chirie care sa reprezinte 1% din costul intregului apartament pe luna, urmand ca la finalizarea acestui termen sa achiti restul de plata ramas, la fel, tot in rate sau cash. Iata si cateva dintre beneficiile acestui concept:


- Nu presupune plata unui avans, insa in eventualitatea in care acesta exista, rata chiriei lunare va fi mult mai mica;
- Locuinta se poate inchiria pe o perioada de maxim 4 ani (in functie de proiect), iar la sfarsit 100% din valoarea chiriei, (mai putin TVA-ul), se deduce din pretul locuintei;
-Daca doresti sa achiti locuinta inainte de perioada de inchiriere, beneficiati de o reducere semnificativa din pretul acesteia;
- Plata chiriei lunare iti va oferi credibilitate in fata bancii, in momentul obtinerii unui credit, prin demonstrarea posibilitatii de a plati o rata lunara;
- Costul chiriei va fi o optiune mult mai ieftina decat rata lunara a unui credit, in situatia pietei actuale.

Este un stres pentru tine contractarea unui credit prin intermediul bancii? Poti sa te relaxezi si sa te bucuri de "long life", adica sa platesti ratele direct la dezvoltator. 100 de rate, reprezentand 1% din valoarea locuintei platite lunar direct catre dezvoltator, fara a mai apela la solutiile bancare.

Ce este Long life ?

Este o versiune a sistemului de plata direct catre dezvoltator, care presupune escaladarea formalitatilor de contractare a unui credit imobiliar/ipotecar prin intermediul institutiilor bancare. Exista si in acest caz un comision, dar care este sub cel practicat de orice banca din Romania.

In cazul oamenilor de afaceri, daca va aflati in situatia in care aveti nevoie de cash si optiunile pe care le-ati avut nu au dat roade, mai aveti un as in maneca: Sale&Lease back! Adica puteti vinde cladirea pe care o detineti in portofoliu si sa o reinchiriati de la cumparator, pentru a utiliza fondurile obtinute imediat pentru capital de lucru.

Ce este  Sale&Lease back ?

Contractele imobiliare de tip sale & lease back presupun vanzarea unui imobil, pentru ca, in baza unui contract de leasing pe termen lung, vanzatorul sa isi pastreze dreptul de folosire a bunului, in schimbul unei chirii.

Si in fine, tot pentru tine, investitorul aflat in cautarea diverselor instrumente de ajutor in concretizarea planului tau de afaceri, mai exista o facilitate. Poti cumpara un teren  pe care  la o data ulterioara sa construiesti casa a visurilor sale, prin "Buy now, and build later".

Ce este Buy now, and build later ?

Reprezinta sistemul care presupune cumpărarea de terenuri cu proiect de către diversi investitori , terenurile respective fiind destinate dezvoltărilor rezidenţiale sau industriale cu profituri majore pe termen mediu.

Ofertele de tip "Buy now/Built later" prezintă avantajul unui buget accesibil, premise de creştere a investiţiei cu o medie de minim 35% pe an, precum şi „optiunea nemaintalnita până în prezent de a construi o casă în regie proprie, dar în cadrul unui ansamblu sistematizat şi exclusivist.
 
Programele Buy Now Build Later (BNBL) au fost lansate pe piaţă românească în 2005 şi sunt sisteme care permit cumpărătorilor să-şi etapizeze construcţia casei, în funcţie de posibilităţile materiale.

4 April 2009