Chiar daca trecem printr-o perioada mai grea iar romanii reusesc din ce in ce mai greu sa puna bani deoparte, exista cel putin o modalitate de economisire care poate aduce in plus chiar si un "profit": este vorba despre contractele deja cunoscute de economisire-creditare, care in final se soldeaza cu un surplus de capital provenit de la Stat.

"Profitul" trebuie sa-l folositi intr-o directie anume: cumpararea unei locuinte, cumpararea de terenuri, constructia unei case sau pentru reabilitarea, modernizarea, consolidarea sau extinderea unei locuinte, refinantarea creditelor ipotecare sau imobiliare. 

BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe ofera spre exemplu un astfel de produs.

Într-o prima fază, clientul trebuie să economisească, iar pentru depunerile sale primeşte o dobândă de la bancă, în general mai redusă decât ofertele standard din piaţă, şi o primă de la Stat. Depunerile se fac numai în lei. Pentru 2009, prima de la stat a fost de 25% din valoarea sumelor economisite de-a lungul anului pentru un contract, dar nu mai mult de 250 euro pe contract, echivalentul în lei, declara Alexandra Popa, redactor CONSO.ro pentru Romania Libera. Deoarece contractele de economisire-creditare se pot încheia şi minorilor, multe familii preferă să aibă mai multe produse bauspar de valoare redusă, pentru fiecare membru al familiei, pentru a-şi maximiza prima obţinută de la stat.


Spre exemplu, în cazul unui contract pentru care se economisesc 350 lei pe lună, la o rată a dobânzii de 2% şi o primă de la stat de 25% (maximum 250 euro) după un an, clientul va beneficia de o sumă de 5.355 lei. Dacă ar fi depus aceşti bani lunar într-un cont de economii, ar fi primit după un an cel mult 4.400 lei, conform ofertelor actuale ale băncilor. În 3 ani, dacă prima de la stat rămâne la 25%, iar clientul continuă să facă plăţi constante lunar, va strânge în cont o sumă de 16.000 lei,  exemplifica Alexandra Popa.



7 April 2010