Loturi, planuri parcelare, dezmembrare, cadastru - sunt doar câteva dintre noţiunile de care trebuie să ţină cont vânzătorul unui teren înainte să îşi poată încasa banii pentru proprietate

http://www.adevarul.ro/articole/sa-vand-terenul-intreg-sau-sa-il-impart-in-loturi.htmlAceastă decizie trebuie luată în funcţie de zona unde se află terenul, industrială sau de locuinţe. În zonele industriale sunt de obicei căutate terenurile cu suprafeţe mari şi de aceea recomandat este ca terenul să nu fie lotizat.

În zonele rezidenţiale, unde se construiesc în special case, cu Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) aprobate cu maximum două etaje plus mansardă, este recomandat ca terenul să fie lotizat şi gândit cu căi de acces.

În alte zone de locuit, sau gândite drept centre de afaceri cu clădiri de birouri, în care sunt aprobate PUZ-uri cu regim mare de înălţime, este nerecomandat ca terenurile să se lotizeze, investitorii fiind interesaţi de suprafeţe mari, unde pot construi blocuri sau turnuri.

Trebuie respectate constrângerile din certificatul de urbanism, în care se specifică eventual suprafaţa minimă sau deschiderea şi existenţa căilor de acces pentru fiecare lot.

„Sunt căutate parcelele cu o formă care să permită o distribuire bună a construcţiilor viitoare, a anexelor, a grădinii şi eventual a unei piscine.O suprafaţă decentă pentru o construcţie ar trebui să pornească de la 750 de metri pătraţi şi să aibă o deschidere de aproximativ 20 de metri liniari."

O lucrare de lotizare poate dura aproximativ o lună, dar termenul este influenţat de către oficiile judeţene de cadastru, deoarece lucrarea trebuie să treacă prin oficiul de cadastru pentru a fi aprobată.

Din punct de vedere cadastral şi topografic, o operaţiune de lotizare se calculează în funcţie de parcelele rezultate şi de punctele ce reprezintă coturile loturilor ce ar trebui înţăruşate şi trasate şi poate începe de la 250 de euro pentru fiecare parcelă rezultată. Măsurarea în teren se face folosind aparatură GPS şi staţii totale cu precizii de 1-2 milimetri.



Sursa

22 September 2009