În cartierul din sud-estul Capitalei au apărut zece blocuri noi doar în ultimii doi ani. Inaugurarea unei linii de metrou, spaţii de joacă, locuri de parcare bine amenajate. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care zona a devenit foarte atractivă.

Sălăjanul atrage investitorii prin infrastructurăMajoritatea tranzacţiilor ce se efectuează în această perioadă vizează doar apartamentele vechi de mici dimensiuni. 

Proiectele noi din cartierul de la marginea Autostrăzii Soarelui beneficiază acum din plin de lansarea liniei de metrou Grigorescu-Linia de Centură. Până nu demult, cartierul era celebru datorită imobilelor construite în perioada comunistă. Acum însă, imaginea sa tinde să se schimbe.

În zonă abundă apartamentele noi, al căror principal avantaj îl constituie preţurile considerabil mai mici în comparaţie cu alte cartiere cu pretenţii. Cu toate acestea, tranzacţiile sunt la un nivel minim, iar interesul clienţilor vizează în preponderent apartamentele vechi, de mici dimensiuni.

Ieftiniri de 30% la apartamentele noi

Criza şi, implicit, scăderea apetitului pentru tranzacţii imobiliare au făcut ca preţurile apartamentelor noi din Sălăjan să se diminueze până la o valoare medie de 1.100 euro pe metrul pătrat. Spre comparaţie, preţul iniţial de vânzare era de 1.500 de euro pe metrul pătrat, estimează Marian Enache, broker imobiliar în cadrul GDV.

Acesta afirmă că una dintre cele mai accesibile oferte pe segmentul rezidenţial nou o reprezintă blocurile din zona Trapezului, situate în ansamblul Pallady Complex. Aici, preţul pe metrul pătrat este de 975 euro, la care se mai adaugă TVA de 5%.

„În momentul actual, în zona Sălăjan sunt peste zece imobile noi finalizate care îşi aşteaptă cumpărătorii. Zona are marele plus de a beneficia de un număr mare de spaţii de joacă, o infrastructură bine dezvoltată, locuri de parcare amenajate, numeroase mijloace de transport în comun, canalizare, gaze sau spaţii verzi", punctează Enache. La avantajele enumerate anterior poate fi adăugat şi un acces relativ facil către zona centrală.

În ansamblu, sectorul trei a înregistrat o creştere notabilă a cererii de apartamente noi, potrivit agenţiilor imobiliare. „Apartamentele cele mai căutate sunt cele de două sau trei camere, decomandate, cu finisaje la cheie şi situate la etaje  intermediare", precizează reprezentantul GDV.

Preţurile pentru apartamentele noi au intrat într-o etapă de stabilizare. „De câştigat ar avea dezvoltatorii care vor adopta varianta de plată în rate direct la dezvoltator, fără niciun avans. Dar, deocamdată, soluţia nu este agreată, pentru că asta înseamnă să-şi ţină banii îngheţaţi pe o perioadă lungă de timp", spune Enache.

Peste 500 de locuinţe în trei proiecte

Noile clădiri de apartamente dezvoltate în Sălăjan au un număr consistent de apartamente, chiar dacă regimul de înălţime a clădirilor nu este unul ridicat. Majoritatea blocurilor noi au cinci etaje. Unul dintre aceste proiecte este Siriului Residence. Blocul a fost finalizat în urmă cu doi ani şi vândut integral între timp.

Cu toate acestea, aici mai sunt şapte apartamente disponibile spre revânzare. Preţul cerut este de 1.000 de euro pe metrul pătrat construit. La tranzacţionare nu se aplică TVA. Numărul total de apartamente este de 50. Valoarea locuinţelor în acest complex a scăzut cu 10% în ultimele luni, potrivit lui Cornel Bălan, manager general IBC Projects.

Apartamentele cu două camere, cu o suprafaţă construită de 75 de metri pătraţi, pot fi achiziţionate pentru 75.000 de euro. Cele de trei camere au o suprafaţă construită de 130 de metri pătraţi şi costă 120.000 de euro.

Parcările adiacente acestei clădiri se plătesc separat. Ele sunt amplasate într-un spaţiu subteran, unde sunt disponibile 49 de locuri, la care se adaugă alte 13 parcări supraterane. Fiecare dintre acestea pot fi contractate în schimbul a 6.000 de euro.

Un alt complex situat în apropiere este Pallady Residence. Acesta cuprinde două blocuri, de şase şi respectiv şapte etaje, cu un total de 134 de apartamente. Bălan spune că spre vânzare mai sunt doar 31 de apartamente.

Proiectul a fost finalizat în luna martie. O garsonieră are o suprafaţă construită de 61 de metri pătraţi şi poate fi achiziţionată pentru 61.000 de euro, cu TVA inclus.

De la începutul acestui an, valoarea de vânzare a locuinţelor a scăzut cu 10%. Parcările sunt ceva mai scumpe comparativ cu primul proiect, ajungând la un preţ de 7.500 de euro, plus TVA.

Blocurile-turn, în continuare la modă

Cea mai mare parte a clădirilor construite în acest cartier înainte de 1989 sunt de zece etaje. Noii dezvoltatori nu au ţintit spre aceleaşi înălţimi, mizând mai degrabă pe un spaţiu mai generos în interiorul apartamentului. Aceasta era marea hibă a apartamentelor vechi.

O excepţie în acest sens este ultimul proiect important din Sălăjan, alcătuit din două blocuri de zece etaje. Complexul Pallady Towers va cuprinde atât spaţii de office, comerciale, dar şi apartamente. Proiectul va fi dezvoltat în două etape. Prima are termen de finalizare luna octombrie a acestui an.

Atunci vor fi date în folosinţă 230 de apartamente. Preţul la care vor fi vândute variază între 1.100 şi 1.200 pe metrul pătrat construit. Vor domina garsonierele. Cele mai ieftine apartamente în acest ansamblu costă 48.000 de euro. O parcare supraterană se ridică la 6.500 de euro, plus TVA, în timp ce una subterană are un preţ dublu.

Apartamentele mari, greu de vândut

Volumul tranzacţiilor imobiliare din cartierul Sălăjan s-a redus considerabil în ultimele cinci luni. Nu poate fi tranzacţionat orice tip de apartament în această perioadă. „Cel mai mare succes la vânzare îl au proprietarii garsonierelor şi ai apartamentelor cu două camere", explică Matei Maloş, director general MagazinulDeCase.ro.

Preţul mediu la care au fost tranzacţionate garsonierele în această perioadă a fost de 40.000 de euro. Pentru apartamentele de două camere, preţurile obţinute s-au ridicat până la 60.000 de euro.

Transport în comun: trei staţii de metrou, pe linia Nicolae Grigorescu-Linia de Centură; trei tramvaie; cinci autobuze.

Unităţi de învăţământ: 12 şcoli generale, şase licee.

Clinici şi spitale: Spitalul de recuperare Neuromotorie pentru copii.

Parcuri: spaţii verzi, în apropiere Parcul Titan.

Grad de poluare: Cantitatea de agenţi poluanţi nu depăşeşte limitele normale.

Sursa

14 April 2009