Românii care pleacă să muncească în străinătate sunt văzuți drept factori perturbatori ai economiilor străine. Ei muncesc bine și mult pe salarii care lor li se par mari, dar angajatorilor și omologilor vest-europeni li se par mici. Tocmai de aceea, de ani întregi se încearcă o egalizare a salariilor prin programe anti-dumping social. Un nou pachet de asemenea măsuri sociale a fost transmis Uniunii Europene, cu principiul „pentru muncă egală, salariu egal”.

40396-constructii_imigranti.jpgVestul Europei este văzut drept un tărâm al oportunităților pentru românii care își caută un loc de muncă bine plătit, dar și pentru vecinii din alte țări est europene. Salariile pe care ei le primesc acasă sunt atât de mici încât sunt încântați să muncească pe ceea ce vest-europene numesc salarii de dumping. Acest lucru atrage probleme de etică în țările recunoscute drept magneți pentru muncitorii străini: est-europenii sunt acuzați de concurență neloială. Acest lucru aduce tensiuni sociale, motiv pentru care se încearcă corectarea lui de mai mulți ani deja.

Ar fi mai bine pentru români să fie plătiți cu salariile vest-europenilor, ar fi bine și pentru vest-europeni să nu mai fie concurați de salarii atât de mici. Marii pierzători, din această ecuație, sunt angajatorii și clienții finali, pentru că o forță de muncă mai scumpă înseamnă investiții mai mari, deci preț final mai mare”, explică pentru IMOPEDIA.ro Paula Manafu, analist economic.

Românii preferă să muncească în țări pe care alți est-europeni le lasă la coada preferințelor

Oficial, peste două milioane de români lucrează legal în statele europene. Ei fac treabă în agricultură, pe șantiere, în abatoare, iar țările în care prezența românilor este cea mai numeroasă sunt Italia, Spania și Marea Britanie. Similar, la nivel european, potrivit ultimelor statistici, la nivelul Uniunii Europene au fost detașați peste 1,9 milioane de lucrători, cu aproape 50% mai mulți facă de numărătoarea anterioară, făcută în 2010.

Dacă pentru români a devenit o obișnuință să plece să muncească în Spania, Italia, Marea Britanie sau Irlanda, aceste țări nu se regăsesc în preferințelor celorlalți est-europeni care pleacă la muncă. Ei preferă țări precum Germania, Franța sau Belgia”, continuă analistul economic.

Prima dată când s-a încercat egalizarea salariilor pentru localnici și străini, era anul 1996 și nu s-a găsit o formulă potrivită, care să permită funcționarea optimă a economiilor locale. A doua tranșă de modificări s-a făcut în anul 2014, dar modificările au fost considerate insuficiente. Ultima încercare de a aduce modificări eficiente în acest sens s-a petrecut în urmă cu o lună, când pachetul de măsuri sociale a fost modificat și retrimis autorităților de la Strasbourg.

CITEȘTE ȘI:

13 June 2016