Salina Turda doboară permanent recordurile, în privința numărului de turiști. Experiența aproape ireală pentru România pe care o oferă această destinație atrage atenția turiștilor într-o asemenea măsură încât, în zilele de sărbătoare în general, se așteaptă ore întregi pentru a intra în Salina. Recent chiar a fost necesară înghețarea activității pentru o jumătate de oră, pentru că fluxul de turiști era prea mare.

41572-salina_turda.jpgÎn fiecare an din 2010 încoace, 15 august este o zi în care turiștii asaltează Salina Turda. La fel de mare agitație este și de 1 Mai, dar chiar și în zilele care nu sunt marcate drept sărbători naționale, fluxul de turiști este unul spectaculos. Astfel, de sărbători, peste 15.000 de turiști trec pragul minei. Iar la sfârșit de an, totalul depășește 600.000 de turiști, ceea ce face Salina Turda cel mai vizitat obiectiv turistic din România. În fiecare an, cu peste 20% mai mult decât în anul anterior. Cu toate acestea, organizarea este impecabilă, la fel ca și experiența turiștilor acolo.

Anul trecut au fost 617.890 de turiști, plătitori de bilete, care au intrat în subteran. Este anul cu cei mai mulți turiști dintotdeauna. După 2010, după finalizarea proiectului pe fonduri europene, numărul de turiști a crescut constant, iar anul trecut a fost cel mai mare număr de turiști”, au explicat oficialii salinei.

Momentan nu au existat incidente, mai mult decât blocarea turiștilor în așteptare la casa de bilete pentru o jumătate de oră, timp necesar pentru a elibera interiorul salinei. Dar în acest ritm de creștere, salina are nevoie de extinderea spațiului de vizitat, iar acest scenariu este luat în calcul de către conducerea obiectivului. Acest lucru ar fi posibil prin reabilitarea minei Sfântul Iosif. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie de fonduri europene, pentru că este vorba despre un cost covârșitor.

Pentru reabilitarea minei Iosif este nevoie de investiții extrem de mari, este vorba de câteva milioane de euro, pentru care sperăm să obținem fonduri europene. Acest lucru nu ar trebui să fie imposibil, în 2010 am făcut același lucru și pentru Salina Turda, iar amenajarea minei Iosif va dubla circuitul vizitabil al salinei”, au explicat oficialii salinei. 

Mina Iosif se întinde pe o suprafață de 3.000 de metri. Cele mai mari costuri vor reveni părții de circulație pe verticală, mai precis a liftului, care trebuie să fie mai mare decât cel actual pentru a face față numărului de turiști.  După amenajarea cu fonduri europene, Salina Turda a fost dotată cu locuri de joacă pentru copii, un carusel uriaș, zone de sport — minigolf, bowling, biliard, tenis de masă, un lac pe care turiștii se pot da cu barca și un amfiteatru pentru spectacole, dar și zone destinate sănătății unde oamenii pot veni pentru a trata rinitele, astmul bronșic, infecțiile respiratorii sau alte boli și afecțiuni. Salina Turda, care este unică în lume prin faptul că a fost deschisă în Evul Mediu, prezintă și zone de exploatație conice, care sunt specifice începuturilor mineritului în sare, dar și trapezoidale.

17 August 2017