Dezvoltatorii s-au indreptat preponderent in ultimii ani catre Bucuresti si orasele mari din tara, sapte dintre acestea, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi si Timisoara, urmand sa atraga 70% din centrele comerciale care vor fi livrate, exceptand Bucurestiul, in perioada 2007-2009, se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers.

"Daca pana in urma cu doi ani dezvoltatorii s-au concentrat doar pe piata din Bucuresti, interesul pentru alte orase a crescut si noi proiecte au fost anuntate in toata tara. In Bucuresti, terenurile sunt din ce in ce mai dificil de securizat, din moment ce nu a mai aparut nicio oportunitate de dezvoltare pe segmentul de retail.

Mai mult, cererea prezinta o crestere rapida, atat din partea retailerilor, cat si a consumatorilor", spune Monica Barbu, head of retail department in cadrul Colliers.

Clujul este orasul din provincie care atrage numarul cel mai mare de investitii de tip mall pe piata locala, luand in calcul faptul ca pana in 2009 vor fi livrate nu mai putin de cinci centre comerciale, in conditiile in care in momentul de fata nu exista nicio astfel de dezvoltare in orasul din centrul Transilvaniei.

Cele cinci centre comerciale din Cluj vor totaliza 200.000 de metri patrati suprafata inchiriabila, reprezentand 17% din stocul total de centre comerciale din Romania in 2009, exceptand Bucurestiul.

Pe de alta parte, in doua dintre orasele cu cel mai mare potential turistic din Romania, Constanta si Brasovul, pana la sfarsitul anului 2009 vor fi livrati peste 100.000 de metri patrati de centre comerciale.

In Constanta urmeaza a fi livrate doua noi proiecte de dimensiuni medii pana la sfarsitul acestui an, care vor suplimenta stocul de spatii comerciale inchiriabile existent pe litoral cu aproximativ 45.000 de metri patrati.

Dezvoltatorii au mizat pana in prezent pe proiectele de dimensiuni mici in Brasov, astfel ca centrele comerciale existente au dimensiuni de cel mult 10.000 de metri patrati inchiriabili fiecare.

Compania spaniola Riofisa este unul dintre dezvoltatorii care au anuntat ca vor realiza un centru comercial de mari dimensiuni in Brasov, cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 50.000 mp.

Totodata, familia Adamescu, proprietarii centrului comercial Unirea Shopping Center, a anuntat dezvoltarea unui centru comercial in Brasov. Pe de alta parte, fondul britanic de investitii Dawnay Day, proprietarul centrului comercial Macromall din Brasov, va incepe lucrarile de extindere a mall-ului. Planurile britanicilor vizeaza realizarea de spatii comerciale cu o suprafata inchiriabila de aproximativ 8.000 de metri patrati, care implica investitii de 6-8 milioane de euro.

Primul oras din provincie in care a fost construit un centru comercial este Iasiul, insa piata este departe de a fi saturata, astfel ca pentru anul 2008 este asteptata dublarea stocului de spatii comerciale moderne existent in orasul din nordul Moldovei.

Pe lista oraselor in care piata de retail va cunoaste o dezvoltare deosebita in urmatorii doi ani se afla si Craiova si Galati, datorita numarului mare de locuitori, aproximativ 300.000 de oameni in fiecare oras.

Pentru fiecare din cele doua orase este estimat un stoc comercial de aproape 100.000 de metri patrati inchiriabili in urmatorii doi ani, in conditiile in care pana in momentul de fata nici Craiova si nici Galatiul nu beneficiaza de centre comerciale de mari dimensiuni.

Estimarile, bazate pe anunturile dezvoltatorilor, arata ca stocul in cele sapte orase va depasi pana in 2009 750.000 de metri patrati suprafata inchiriabila, in conditiile in care in prezent acesta este de 105.600 de metri patrati.

Dezvoltatorii au inceput proiecte pe intreg teritoriul tarii, atentia acestora indreptandu-se treptat si catre orase ceva mai mici, dar care poate absorbi unul sau chiar doua centre comerciale, datorita apetitului ridicat pentru consum al locuitorilor.

O parte dintre companii, precum nord-irlandezii de la Mivan, israelienii de la GTC sau austriecii de la Immoeast si-au anuntat intentia de a dezvolta retele de centre comerciale pe intreg teritoriul tarii.

"Totusi, nu toate proiectele vor ajunge la final sau vor avea success. Diferenta pentru retaileri va consta in locatie, tenant-mix (mixul de chiriasi - n.red.), experienta si timing. Consumatorii vor opta pentru branduri renumite, varietate, concepte noi, oportunitati de divertisment", apreciaza Monica Barbu de la Colliers.

Centrele comerciale din provincie, finalizate sau in diferite stadii de dezvoltare, au fost totodata si obiectul unui numar important de tranzactii, cele mai recente fiind preluarea centrului comercial River Plaza din Ramnicu Valcea de catre portughezii de la Sonae Sierra, precum si achizitionarea proiectului Euromall de la Galati de catre Immoeast.

Immoeast va plati, pe masura ce lucrarile avanseaza, aproximativ 60 de milioane de euro pentru proiectul de la Galati, in timp ce portughezii au cumparat River Plaza pentru 42 de milioane de euro.

Cele mai importante tranzactii cu centre comerciale de pe piata locala i-au avut in centrul atentiei tot pe austriecii de la Immoeast, care au cumparat inca din faza de proiect Polus Center Constanta si Polus Center Cluj, valoarea cumulata a tranzactiilor fiind de aproape 400 de milioane de euro.

Dezvoltarea zonelor comerciale din provincie va determina cu siguranta noi tranzactii pe piata, odata cu avansarea proiectelor si scaderea riscurilor investitionale. Centrele comerciale din afara Bucurestiului s-au inchiriat anul trecut la un nivel cuprins intre 18 si 25 de euro/metrul patrat.

Stocul total de centre comerciale la nivel national va atinge aproape 2 milioane de metri patrati inchiriabili, dintre care 60% sunt anuntati in afara Bucurestiului, potrivit celor mai recente estimari Colliers.

Sursa

17 May 2007