Ce şanse de câştig avem anul acesta dacă putem investi cel mult 100.000 de euro? Analiştii prognozează un an mai bun decât 2009, dar cu schimbări în termenele de maturizare ale diverselor plasamente.

foto:evz.roIMOBILIARE 5%. Proprietăţile pot fi valorificate prin închiriere, cu atât mai mult cu cât numărul lor este mai mare. Cine achiziţionează două apartamente cu 100.000 de euro şi le închiriază cu 500-550 de euro, recuperează investiţia în 16-17 ani.

BURSA 30%
. La nivelul indicilor bursieri nu vor mai avea loc aceleaşi mişcări ca în 2009, însă randamente de 20%-40% pentru BET şi de 50% pentru BET-FI (indicele SIFurilor) vor fi obţinute şi în 2010.

ASIGURĂRI UNIT-LINKED 10%.
Pe piaţa asigurărilor de viaţă unit-linked, randamente de circa 10% pot aduce, în 2010, poliţele în lei care sunt legate de fonduri de investiţii cu grad de risc scazut. Asigurările unit-linked au şanse mari să le aducă randamente bune şi în acest an clienţilor, după creşterea de 10% înregistrată anul trecut.

DEPOZITE BANCARE 8%.
Formele de economisire pe o perioadă cât mai îndelungată şi cu dobândă fixă sunt recomandate pentru a putea beneficia de dobânzi acceptabile la depozitele în moneda naţională. Economisirea în euro nu va fi mai avantajoasă decât cea în lei, chiar dacă Banca Centrală Europeană va începe să crească treptat dobânda, aflată acum la un minim istoric.

FONDURI MUTUALE 30%.
Avantajul principal oferit de investiţia într-un fond mutual este dată de accesarea unui număr mare de intrumente, indiferent dacă sunt acţiuni, obligaţiuni sau titluri de stat, fără a fi nevoie de achiziţionarea şi urmărirea lor individual. Câştigurile de anul trecut arată că şi profitul poate fi obţinut prin simpla cumpărare de unităţi de fond.

Sursa

11 January 2010