Un nou an școlar, o nouă discuție despre numărul prea mic de școli care nu au autorizațiile de funcționare de la ISU. De data asta însă, lucrurile capătă o nuanță diferită: primăriile au făcut toate demersurile necesare pentru a obține aceste decumente, dar se pare că totul se blochează exact la ISU. De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoraului în Situații de Urgență spun că tocmai volumul mare de dosare face procesarea mai rapidă imposibilă, în ciuda faptului că a crescut numărul de personal autorizat.

41597-copii_scoala.jpgÎn anul școlar 2017-2018, doar 44 de școli din București au primit autorizații de funcționare de la ISU, iar dintre acestea, 22 sunt școli private. Părinții nu ar trebui să intre în panică, iar acesta este unul dintre puținele lucruri cu care Primăriile și ISU sunt de acord. 

În București sunt și școli construite acum 50, 60 de ani și, în toți acești ani, nu au avut niciodată incidente. Clădirile sunt stabile, sunt funcționale, verificate și întreținute. Dar cel puțin la nivel statistic, după ultimele reglementări, multe din școlile din Capitală nu au reușit să obțină aceste autorizații ISU”, a spus Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

Faptul că acestor instituții de învățământ le lipsește această autorizație, nu înseamnă că în acest moment copiii sunt în pericol, dar trebuie parcurse anumite etape procedurale”, a declarat reprezentantul ISU, Daniel Vasile.

În fața acestei statistici, reprezentanții primăriilor din București au reacționat vehement: ei au făcut tot ce le-a stat în puteri pentru a obține autorizațiile, dar ISU întârzie cu rezultatele.

„Vreau să mai trag un semnal de alarmă: nu reușim nici măcar acum să ne apucăm să reabilităm niște grădinițe – cu școlile am rezolvat deja de ceva vreme – din cauza faptului că după luni de zile, ISU nu ne eliberează autorizații, avizele de la ISU, în situația în care proiectele sunt verificate, suntem autorizați pe partea de scenarii de foc. Vreau să trag un semnal de alarmă că tocmai în îndeplinirea obiectivului pe care ni l-am propus suntem împiedicați de anumite chestiuni care nu funcționează așa cum ne-am dorit”, a declarat Robert Negoiță, primarul sectorului 3.

Aceeași problemă pune piedici și în sectorul 6:

„Din păcate, ne lovim de foarte multe obstacole. Eu sunt pregătit să fac și o discuție aplicată cu reprezentanții ISU, astfel încât să găsim soluțiile optime pentru a depăși acest lucuru. Este nepermis ca dosarele pe care primăriile de sector le depun la ISU București să fie analizate de unități teritoriale din diverse localități ale României. Nu se poate așa ceva”, a spus Gabriel Mutu, primarul sectorului 6.

Situația este cu atât mai dificilă în sectorul 4, unde există bani pentru reabilitarea școlilor, dar nu există aprobările necesare pentru a începe acest demers. Este vorba despre o sumă importantă de bani – 9 milioane de euro, bani care stau blocați în așteptarea semnului

„Primăria Sectorului 4 a depus pentru toate unitățile școlare documentația în vederea autorizării ISU. Perioada în care a depus: noiembrie 2016 – februarie 2017. Am avut plăcerea deosebită pentru a primi finanțare pentru aceste lucrări de care au nevoie școlile. Vă spun, în urma modificării legislației, la nivelul Sectorului 4, suma necesară implementării legislației estimate în 2015 este de 23 de milioane de euro. Din această sumă, am primit în acest an, de la Ministerul Dezvoltării, aproximativ nouă milioane de euro. Banii aceștia i-am primit, însă neprimind nici până la această oră pentru toate unitățile școlare avizul de la ISU, nu putem demara procedura de licitație. Avem bani, inclusiv Trezoreria ne poate sprijini și ne uităm la ei. Până la această oră, dosarele noastre au fost trimise, retrimise și aș putea să continui așa, un ping-pong pe care l-am avut în privința acestor dosare. Pur și simplu, mă simt complet copleșit de această speță și vă rog din suflet, vă implor, dați-ne și nouă avizele”, a declarat primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

ISU confirmă toate aceste probleme, dar explică faptul că analizele care trebuie făcute în vederea autorizațiilor sunt amănunțite, cer muncă de teren, iar numărul mare de dosare face ca întreg demersul să fie unul lent.

Am solicitat inspectori de prevenire, specialiști din țară care să analizeze dosarele de autorizare, care sprijină efortul colegilor noștri pentru că, într-adevăr, este un număr ridicat de dosare. În anul 2017, până în prezent, au fost formulate 193 de solicitări pentru obținerea avizului de securitate în incendii și 36 de solicitări pentru obținerea autorizației”, a explicat reprezentantul ISU, Daniel Vasile 

Un singur lucru este cert: în așteptarea unei rezolvări, copiii merg la școală în niște clădiri pentru care nimeni nu își asumă responsabilitatea. Iar asta se întâmplă în București. În provincie, lucrurile sunt întotdeauna mai complicate. 

6 September 2017