Reducerea preţurilor la locuinţe din ultimii ani a făcut ca potenţialii cumpărători să fie interesaţi de achiziţii, ceea ce a făcut ca cererea să crească cu 30%, la peste 5.000. Chiar şi-aşa, doar o treime din potenţialii cumpărători sunt dispuşi să achiziţioneze imediat, potrivit Coldwell Bankers.

15435-imobiliare_43490800.jpg"Scăderea preţurilor faţă de vârful din 2008 a dus, în ultimele trei luni, la o majorare de 30% a cererii. Creşterea s-a manifestat în special în ceea ce priveşte cererea latentă care, în timp, se transformă în cerere imediată. Pentru aceştia din urmă, procesul de achiziţie durează în medie între şase săptămâni şi două luni", a declarat Alexandru Pricop, managing partner al sucursalei Coldwell Banker Banu Manta.

De asemenea, estimările reprezentanţilor Coldwell Banker arată că în prezent pe piaţa rezidenţială bucureşteană există peste 5.000 de cereri.

O treime este reprezentată de o cerere imediată, adică potenţiali cumpărători care au o nevoie imediată, îşi cunosc bugetul disponibil, au asigurată finanţarea şi au identificat mai multe proprietăţi, cunoscând un procent semnificativ din oferta disponibilă.

Cealaltă parte a cerererii este formată din "potenţialii cumpărători de mâine": nu simt o presiune imediată spre a se muta, nu şi-au conturat clar dorinţele în ceea ce priveşte zona sau tipul proprietăţii dorite şi caracteristicle acesteia şi nici nu cunosc cu exactitate bugetul de care dispun.

O treime este reprezentată de o cerere imediată, adică potenţiali cumpărători care au o nevoie imediată, îşi cunoscut bugetul disponibil, au asigurată finanţarea şi au identificat mai multe proprietăţi, cunoscând un procent semnificativ din oferta disponibilă.

Cealaltă parte a cerererii este formată din "potenţialii cumpărători de mâine": nu simt o presiune imediată înspre a se muta, nu şi-au conturat clar dorinţele în ceea ce priveşte zona sau tipul proprietăţii dorite şi caracteristicle acesteia şi nici nu cunosc cu exactitate bugetul de care dispun.

În ceea ce priveşte preţurile cerute din luna noiembrie, proprietarii au solicitat în medie 37.000 - 42.000 de euro pentru o garsonieră în zona Mihai Bravu - Bucur Obor, faţă de preţul de 35.000 - 40.000 în luna octombrie, în timp ce prețurile solicitate pentru apartamentele cu două camere din aceeași zonă au scăzut de la 55.000 - 63.000 de euro în luna octombrie la 53.000 - 60.000 de euro în această lună.

Exemple de tranzacţii

Pentru un apartament cu două camere situat în Crângaşi, cu o suprafaţă de 55 de mp utili şi construit în 1986 s-au cerut iniţial 56.000 de euro, iar preţul final de tranzacţionare a fost de 52.000 de euro.

După ce proprietarul unui apartament cu trei camere de 68 mp utili din Crângaşi a cerut 75.000 de euro, preţul efectiv de tranzacţionare a fost de 67.000 de euro.

Pentru un apartament cu două camere de 55 mp utili din zona 1 Mai construit anul acesta, preţul de tranzacţionare a fost de 82.000 de euro, faţă de preţul de pornire 85.000 de euro.


Sursa

30 November 2010