Proprietarii a 81 de apartamente din ansamblul Terra Residence, situat lângă Bucureşti, pot rămâne fără locuinţele pe care le-au plătit.

Scandal imobiliar: 81 de persoane au plătit apartamentele noi deja ipotecateProprietarii spun că au plătit apartamente deja ipotecate de dezvoltator în favoarea finanţatorului ansamblului rezidenţial, BCR.

Astfel, cei care au făcut un credit ipotecar ca să-şi cumpere casa de la dezvoltator s-au trezit cu două ipoteci pe aceeaşi proprietate, iar cei care au plătit „cu banul jos", fără credit, au descoperit că locuinţa le este ipotecată.

Ipoteca se ridica la cererea dezvoltatorului, care a primit banii pentru locuinţele vândute. Cererea trebuia însoţită de o sumă calculată în funcţie de suprafaţa locuinţei. Au fost vândute 271 de apartamente.   „Pentru ridicarea ipotecilor la cele 190 de apartamente au fost plătiţi către finanţator câte 470 de euro pentru fiecare metru pătrat de apartament.

Pentru celelalte 81 de apartamente s-a făcut solicitare oficială, dar ipotecile nu au fost ridicate pentru că nu s-au plătit banii", ne-a spus Miron Panţuroiu, fost director de vânzări al Terra Residence. Cei care au cumpărat locuinţele sunt speriaţi de faptul că, în cazul în care dezvoltatorul nu-şi va plăti creditul la bancă, pot rămâne fără apartamente, dar vor plăti în continuare creditul luat pentru achitarea acestei locuinţe.

BCR şi o firmă care a executat lucrări în ansamblul rezidenţial Terra Residence au cerut demararea procedurii de insolvenţă a companiei care dezvoltă proiectul rezidenţial.   Proprietarii sunt revoltaţi. „Deşi am semnat contractul la bancă, cu vânzător, notar şi reprezentantul băncii, nu mi-a spus nimeni că apartamentul pe care îl voi plăti toată viaţa mea va fi ţinut ca garanţie pentru altcineva.

Am semnat un contract cu banca pe 30 de ani. Nu mi-am pus problema că apartamentul meu mai avea o ipotecă. Nu am fost anunţaţi nici de către bancă, nici de către notari că sunt deja ipotecate. Nu am văzut un extras de carte funciară. Am avut încredere că banca o să mă ţină ca singur garant al apartamentului în care locuiesc şi că notarul îmi apără interesele. Am cumpărat apartamentul din august 2008 şi nici până acum nu a fost radiată ipoteca", spune Anca Drăgan, unul dintre proprietarii de apartament din Terra Residence. Aceasta spune că la semnarea contractelor li s-a spus că ipoteca va fi ridicată în cinci zile.

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar proprietarii spun că pot rămâne şi fără casă, şi fără bani. „BCR ne-a spus că nu se va întâmpla aşa ceva, dar nu ne-a dat nimic în scris că nu vom fi executaţi silit. Pot să-mi ia şi casa şi să mă lase şi datoare cu creditul", spune Anca Drăgan.   Reprezentanţii dezvoltatorului dau dreptate proprietarilor şi spun că au făcut „o greşeală". „Este nejustificat ca un proprietar care şi-a achitat apartamentul să aibă proprietatea ipotecată la bancă. Este o greşeală managerială.

În loc să se plătească banii la bancă s-a decis extinderea proiectului cu încă un bloc", ne-a spus Alexandru Balint, asociat al dezvoltatorului în cadrul proiectului Terra Residence, deţinător a 10% din investiţie. Balint spune că sunt discuţii cu BCR pentru finalizarea proiectului.   „Proiectul va fi finalizat. Suntem în discuţii avansate cu BCR, care solicită procedura de insolvenţă pentru compania noastră, pentru a ne mai acorda încă un împrumut de 11 milioane de euro, bani suficienţi pentru finalizarea proiectului, precum şi pentru radierea ipotecilor de pe apartamentele vândute.

Eu, care am intrat mai târziu în afacere, şi am găsit-o în această fază, asta încerc să fac, să fie proiectul finalizat şi să fie ridicate ipotecile de pe cele 81 de apartamente", susţine Alexandru Balint.   Cei de la BCR afirmă că banca nu are nici o problemă legală în acest caz. Dezvoltatorul complexului imobiliar, Thomas Daniel, a încheiat cu fiecare client în parte un contract de vânzare-cumpărare. Potrivit acestor înţelegeri, dezvoltatorul se obliga să solicite băncii ridicarea ipotecii.

„Din acest punct de vedere, banca este complet acoperită. Potrivit contractelor, dezvoltatorul este acela care trebuia să solicite ridicarea ipotecilor. Or, acest lucru nu s-a întâmplat. Interesant este şi faptul că în contracte nu se preciza nici când şi nici cum va fi ridicată ipoteca. În acest context, vina este doar a dezvoltatorului", explică reprezentanţii BCR. Se pare că, momentan, Thomas Daniel a plecat în Statele Unite invocând probleme medicale. El nu a achitat până în prezent nici o tranşă din împrumutul luat de la BCR. „Deocamdată noi nu putem face afirmaţia că am fost păgubiţi din moment ce dezvoltatorul mai are încă posibilitatea să achite creditul", mai spun cei de la BCR, care au adăugat că există încă loc de negocieri şi că au fost identificate unele soluţii.

Sursa

21 May 2009