Acţionarii fondului norvegian de investiţii Romania Invest, care avea planificată retragerea din România în 2012, au decis să îşi schimbe reprezentantul local din 1 noiembrie 2011. Astfel, fostul country manager al companiei, Bjorn Hauge, a fost înlocuit de Cosmin Roşu, care ocupa anterior funcţia de director financiar.

22653-planorama_04_4deca044e0.jpg„Planurile iniţiale erau stabilite în funcţie de un alt model de business care nu presupunea tranzacţionarea apartementelor contractate de către fond prin vânzarea individuală a acestora către utilizatorii finali ci mai degrabă către alte fonduri de investiţii, aşadar prin vânzări parţiale sau chiar vânzarea integrală a portofoliului", a declarat pentru Capital Cosmin Roşu, noul country manager al Romania Invest.

Planurile fondului au fost date însă peste cap de venirea crizei, care a afectat o serie de proiecte în care acesta investise. Compania are în portofoliu unităţi locative în ansambluri rezidenţiale precum Planorama, Blue Tower şi Vitan Platinum Towers, toate aflate în dificultăţi financiare şi cu şantierele blocate.

La sfârşitul lunii noiembrie, compania mai avea în portofoliu circa 130 de apartamente finalizate şi promovate spre vanzare, dintr-un total de 560 de apartamente contractate. Aproximativ 430 de unităţi sunt blocate din cauză că dezvoltatorii au sistat lucrările.

„În acest moment suntem în discuţii cu toţi dezvoltatorii mentionaţi (dezvoltatorii Planorama, Blue Tower şi Vitan Platinum Towers n.red) şi cu băncile lor finanţatoare în încercarea găsirii de soluţii pentru deblocarea proiectelor. Suntem încrezători că ne vom recupera investiţia iniţială şi de ce nu vom putea obţine şi o mică marjă de profit în situaţia în care vom putea agrea cu principalii creditori asupra unui plan sustenabil de reorganizare a activităţii care poate presupune şi finanţări noi din partea Romania Invest în cadrul acestor proiecte", explică Roşu.


Sursa

15 December 2011