Schimbarea criteriilor de repartizare face primele victime Peste 180 de constanteni pierd dreptul de a obtine locuinta de la ANL  
CURENTUL - 18.07.2005
 

O data cu schimbarea de catre guvern a criteriilor de repartizare, zeci de persoane care se se calificasera in "cursa" obtinerii unei case cu chirie prin Agentia Nationala de Locuinte (ANL) vor pierde aceasta sansa. Modificarea legislatiei face primele "victime" la Constanta, unde 182 de solicitanti vor ramane pe "bara". Acest caz nu va fi singular, urmand sa iasa de pe liste si alte persoane, din alte judete ale tarii.

Mai mult de 180 de constanteni pierd dreptul de a obtine case de la ANL, dupa ce criteriile de repartizare a acestora au fost schimbate in sedinta de joi a guvernului. Potrivit unui comunicat transmis la sfarsitul saptamanii trecute de catre Serviciul Relatii Publice al Primariei Constanta, Consiliul Local Municipal aprobase, in luna mai, lista de prioritati in solutionarea cererilor de locuinte in regim de inchiriere ANL.

Pe 25 iulie, oamenii ar fi trebuit sa se mute in casa noua

Potrivit vechilor criterii, 182 de constanteni indeplineau conditiile pentru a le fi repartizata o locuinta ANL. Primaria intentiona sa aprobe repartitiile in 25 iulie, pentru mai multe apartamente prin sistemul ANL. Primaria Constanta si Regia Autonoma de Exploatare a Domeniului Public si Privat au primit insa, in cursul zilei de vineri, o comunicare prin fax de la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), prin care era anuntata modificarea criteriilor de atribuire a locuintelor cu regim de inchiriere pentru tinerii sub 35 ani.

In prezent, listele sunt blocate

n acest moment insa, din cauza intentiilor de schimbare cerute de minister, toate listele sunt practic blocate, sustin reprezentantii Primariei Constanta. Acum, "din cauza birocratiei actualului guvern", 182 de constanteni nu se mai pot muta in casele pe care le-ar fi putut primi, diferentele de punctaj urmand a modifica listele de repartitie, se mentioneaza in comunicat municipalitatii.

Executivul a stabilit in ultima sa sedinta noi criterii de inscriere in programul ANL, printre acestea aflandu-se si cel al numarului de persoane aflate in intretinerea familiilor. Astfel, familiile cu multi copii vor primi un punctaj mai mare, cuprins intre doua si cinci puncte. Persoanele cu studii superioare vor beneficia de 15 puncte, iar de acelasi punctaj vor beneficia si tinerii care provin din case de ocrotire sociala si care au implinit 18 ani. Alte criterii de ierarhizare stabilite prin punctaj se refera la situatia locativa a solicitantului, starea civila si vechimea cererii.

Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a preciza, la sfarsitul saptamanii trecute, ca a fost eliminat criteriul referitor la locul de munca al solicitantului. Potrivit oficialului, noile criterii au fost stabilite dupa consultarea autoritatilor locale si sunt considerate obiective. "Acestea vor elimina toate ambiguitatile anterioare", preciza Borbely.

BANZEA Dana

 


18 July 2005