Pieţele Europei continentale mai au de aşteptat până când situaţia lor se va îmbunătăţi. În schimb, conform studiului de referinţă al DTZ, Money into Property Europe, vin vremuri mai bune pentru Paris şi Madrid, care pot ajunge la valori corecte de tranzacţionare până la sfârşitul acestui an.

Schimbări pe pieţele europenePotrivit DTZ, a fost înregistrată o încetinire semnificativă a creşterii stocului investiţiilor în Europa Continentală de la 18% în 2007, la 6% în 2008.

Nici capitolul "investiţii" nu aduce veşti bune: volumul acestora a scăzut cu 52%. Mai exact, volumul total al tranzacţiilor înregistrate în Europa a ajuns de la 229 mld. de euro în 2007, la 110 mld. de euro în 2008.

Ba mai mult: condiţiile dificile de finanţare, combinate o stare de expectativă din partea cumpărătorilor şi a vânzătorilor au adus volumul investiţiilor la 10 mld. de euro în primul trimestru din 2009, acesta fiind cel mai jos nivel de când DTZ a iniţiat această monitorizare.

În plus, avem de-a face cu o diminuare cu 59% a fluxului de investiţii internaţionale în Europa şi un declin de 76% în volumul de fonduri atrase de Europa din alte regiuni. La nivel de ţară, declinul investiţiilor străine în ponderea totală a investiţiilor a fost mai pronunţat în Germania şi Franţa, unde în 2008 investitorii străini au reprezentat mai puţin de 50% din volumul total.

Investiţiile străine şi-au mărit ponderea în Spania şi Italia şi au continuat să reprezinte 90% din activitatea de tip investiţional în Europa Centrală şi de Est.

În ceea ce priveşte chiriile, acestea vor scădea în 2009 şi 2010, veniturile totale fiind fiind previzionate la -20% anul acesta şi uşor pozitive anul viitor.

"2009 se prezintă în continuare ca un an dificil pentru piaţa investitorilor şi aceea a chiriaşilor.

Deşi vom asista la o întoarcere a valorilor pozitive pe pieţele Europei Continentale, finanţarea rămane o problemă şi ar putea funcţiona ca o barieră în calea revitalizării activităţii pe segmentul proprietăţilor comerciale, atât pe pieţele europene, cât şi în lume", consideră Magali Marton, Director de research pentru Europa Continentală şi Orientul Mijlociu.

 

14 July 2009