Pentru a scăpa de ratele bancare, unii români aleg să-şi schimbe locuinţele cu unele mai mici, obţinând şi o diferenţă de bani care poate acoperi o parte din datorii. Cele mai practicate schimburi sunt, în prezent, cele dintre locuinţele cu trei sau patru camere şi cele cu două.

14244-blocuri-adevarul.jpgÎn urmă cu doi-trei ani schimbul de case reprezenta o modalitate prin care o familie mai numeroasă ceda o locuinţă cu suprafaţă mai mică pentru una mai mare achitând o diferenţă de bani. În prezent, această practică are un alt scop, iar mulţi români aleg să schimbe o locuinţă mai mare cu una mai mică, iar cu diferenţa de bani primită să-şi achite creditele bancare. „În trecut, oamenii apelau la serviciile noastre pentru a le găsi un apartament mai mare pentru a avea spaţiul necesar unei familii cu doi-trei copii. Acum, situaţia s-a cam inversat, în sensul că majoritatea celor care ne solicită serviciile caută o locuinţă mai mică decât cea deţinută", ne-a spus Maria Avram, consultant imobiliar al agenţiei Casa Mea.

Familia Neacşu locuieşte în sectorul 6 al Capitalei, într-un apartament cu trei camere aflat într-un bloc vechi de 25 de ani din cartierul Militari. Lunar, achită rate bancare în valoare de peste 1.000 de lei. „Am făcut două credite pentru a ne ajuta cei doi copii, iar acum eu am rămas şomer şi ne este tot mai greu să susţinem ratele. Prin urmare, ne-am gândit să schimbăm apartamentul în care locuim acum cu unul cu două camere sau chiar cu o garsonieră, iar cu diferenţa de bani să închidem creditele", spune Vasile Neacşu.

Cu 30% mai multe cereri

Cazul familiei amintite nu este nici pe departe unul singular. În Bucureşti, anunţurile care vizează schimburi imobiliare au crescut cu aproximativ 30% în ultimele şase luni, potrivit unor studii de piaţă realizate de agenţiile imobiliare. Cele mai multe dintre ele oferă apartamente cu trei sau patru camere la schimb cu locuinţe cu două camere, însă există destule oferte şi de apartamente la bloc disponibile la schimb cu parcele de teren în localităţile din jurul Bucureştiului. „În luna septembrie opt persoane au venit la noi, proprietari de apartamente în oraş, care doreau să le schimbe pe terenuri pe care aveau de gând, ulterior, să-şi construiască locuinţe", povesteşte Maria Avram.

Una dintre aceste persoane este Liviu Tudorache, un bucureştean de 33 de ani care ne-a spus că apartamentul deţinut în prezent este cumpărat pe credit bancar, împrumut care se întinde pe 30 de ani. „Deja este greu să susţin rata, motiv pentru care m-am gândit că cel mai bine ar fi să caut un teren, chiar şi la 30 de kilometri de oraş, pe care să pot construi o casă cu trei camere. Diferenţa de bani de pe apartament aş folosi-o pentru a achita cât de mult se poate din împrumutul la bancă", a precizat tânărul.

Câţi bani poţi obţine la un schimb de case

Dacă schimbi, spre exemplu, un apartament cu trei camere aflat în zona Calea Moşilor cu unul cu două camere situat în cartierul Militari, poţi obţine ca diferenţă o sumă de până la 20.000 de euro, arată Sergiu Ifrim, agent imobiliar.

„De obicei, cel care urmează să se mute în locuinţa mai mare şi să achite diferenţa îşi dă seama că partenereul său de tranzacţie se află într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar. Prin urmare, va face tot posibilul să speculeze acest lucru şi va dori să achite o diferenţă cât mai mică, motiv pentru care este avantaj în negociere", precizează agentul imobiliar.

În cazul în care aveţi de oferit o locuinţă cu două camere şi doriţi la schimb o garsonieră plus diferenţa de bani, puteţi obţine între 5.000 şi 15.000 de euro, în funcţie de localizarea şi suprafaţa apartamentului deţinut, dar şi de localizarea garsonierei dorite. „De cele mai multe ori, suma achitată drept diferenţă nu este mai mare de 15.000 de euro, cazuri în care vorbim de schimburi între locuinţele cu două camere şi cele cu una singură, situaţii care, de altfel, sunt cel mai des întâlnite", a adăugat Ifrim.

De la casă înapoi în apartament

O altă categorie de proprietari care se alfă în căutarea unor schimburi imobiliare este reprezentată de unii dintre cei care şi-au construit case pe pământ în localităţile din jurul Capitalei. Un număr tot mai mare de astfel de persoane ar dori să se mute înapoi în oraş, într-un apartament, deoarece „şi în aceste cazuri, multe case au fost construite pe credit bancar în urmă cu doi-trei ani, preţurile lor scăzând vertigions de atunci", precizează Maria Avram.

Consultantul mai spune că aceşti proprietari sunt interesaţi de achitarea credetilor bancare şi revenirea la viaţa la bloc deoarece consideră că sunt şanse tot mai slabe ca preţurile din zonele unde au case acum să mai revină la valori apropiate cu cele din 2008. „Mulţi şi-au ridicat atunci case spaţioase, cu nişte costuri ale întreţinerii destul de mari, nu s-au gând pe termen lung şi au construit mai mult decât aveau nevoie", adaugă Maria Avram.

De ce renunţă proprietarii la vile

Există cazuri în care proprietarii de case cer doar 10.000-15.000 de euro diferenţă în cazul unui apartament la bloc, în oraş, susţin agenţii imobiliari.

Costurile mari ale întreţinerii, dar şi ratele la creditele contractate pentru construirea acestor vile i-au determinat pe mulţi să aleagă revenirea la oraş şi, implicit, la viaţa la bloc.

"De cele mai multe ori, suma achitată drept diferenţă nu este mai mare de 15.000 de euro, cazuri în care vorbim de schimburi între locuinţele cu două camere şi cele cu una singură."
Sergiu Ifrim agent imobiliar


Sursa

12 October 2010