Lipsa clienţilor pe piaţa imobiliară îi va determina pe unii dezvoltatori să mai reducă preţurile de catalog. Pe de altă parte, poate apărea o altă corecţie a preţului de vânzare atunci când dezvoltatorii vor demara proiecte noi, mult mai ieftine, susţin specialiştii companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.

În primele luni ale anului s-a observat o stabilizare a preţurilor de vânzare, însă ţinând cont de puterea de cumpărare a românilor se aşteaptă o nouă corecţie a preţului de vânzare.

"Este puţin probabil ca piaţa rezidenţială să înregistreze schimbări majore în anul 2010. Atât oferta, cât şi cererea de spaţii rezidenţiale se vor menţine la un nivel scăzut, condiţii în care dezvoltatorii nu vor identifica niciun motiv pentru demararea de noi proiecte rezidenţiale" reiese din cel mai recent raport de piaţă realizat de compania de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.

Preţuri

La sfârşitul anului 2009, preţul mediu de vânzare revenise la nivelul înregistrat în trimestrul III al lui 2007.

"Având în vedere scăderea preţurilor pe piaţa construcţiilor, noile proiecte rezidenţiale pot oferi reduceri suplimentare ale preţurilor de comercializare. Această abordare se poate transforma într-o politică de vânzare, având în vedere că pe piaţa actuală, nu sunt foarte mulţi cumpărători dispuşi să-şi asume riscul de a achiziţiona unităţi locative în proiecte rezidenţiale aflate în faza incipientă de construcţie" se mai arată în studiul Jones Lang LaSalle.

Oferta

Datele oficiale pentru primele trei trimestre ale anului 2009 au arătat o creştere a numărului de locuinţe finalizate în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2008.

Însă, contrar aşteptărilor, în ultimul trimestru s-au raportat ca fiind finalizate doar 896 unităţi. Cu toate că prognozele arătau un număr record de noi unităţi locative terminate, în 2009, abia s-a atins nivelul înregistrat în 2007, fiind cel mai mic în comparaţie cu celelalte capitale din regiunea central şi est europeană.

Ţinând cont de vânzările mici de locuinţe din această perioadă, este puţin probabil ca dezvoltatorii să-şi asume riscul şi să propună ansambluri rezidenţiale de mare anvergură, mai apreciază specialiştii Jones Lang LaSalle.




 

18 May 2010