Banca Naţională a României a redus rata dobânzii de politică monetară la 5,75%, atingând astfel nivelul minim, un record pentru România. Această mişcare face parte din strategia de încurajare a creditării. BNR  a anunţat că va monitoriza în continuare atent evoluţiile de pe pieţele monetare internaţionale, astfel încât să asigure stabilitate economică pe termen mediu prin astfel de decizii.

22865-bruynseels--volumul-creditelor-acordate-a-atins.jpgÎn şedinţa de astăzi, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

  • Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,75% de la 6% pe an începând cu data de 6 ianuarie 2012;
  • Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;
  • Menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Recordul anterior atins prin reducerea dobânzii a fost în noiembrie anul trecut când, după insistenţe puternice şi la presiunea schimbărilor internaţionale, Banca Centrală a decis să scadă rata de politică monetară la 6%. Atunci, rata fusese menţinuta la 6,25% încă din mai 2010, în ciuda faptului că majoritatea statelor din Uniunea Europeană efectuau reduceri, pentru a spori creditarea şi stimula creşterea economică. Acum, BNR pare să fie de acord cu astfel de tăieri de dobândă.

Consiliul de Administraţie al BNR reafirmă că banca centrală va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea corespunzătoare a instrumentelor de care dispune, să asigure realizarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare.", se arată într-un comunicat al BNR.

Scăderea ratei dobânzii de politică monetară vine şi pe fondul anunţării unui nou regulament privind creditarea, în cadrul căruia sunt impuse restricţii privind atât creditele de consum, cât şi cele imobiliare, mai ales în moneda unică europeană

CITEŞTE ŞI Mişu Negriţoiu: „Creditele în lei se vor ieftini, dar nu şi cele în euro."


5 January 2012