Membrii Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor au avizat proiectul de lege privind aprobarea OUG 50/2010 cu câteva amendamente de îmbunătăţire a textului Ordonanţei, a anunţat ANPC.

14270-oug.jpgLegea de aprobare a OUG 50/2010 va fi supusă dezbaterilor şi votului în plenul Camerei Deputaţilor în formă rezultată din Comisia de buget, finanţe, bănci. În şedinţa de marţi, această comisie a decis să accepte amendamente de la cei interesaţi până în 21 octombrie 2010.

Comisia se va reuni în 27 octombrie 2010 pentru a începe dezbaterile şi va analiza fiecare articol din Ordonanţă, informează NewsIns.

Printre amendamentele menite să clarifice anumite aspecte de interpretare şi de conformitate cu Directiva europeană 2008/48/CEE, ANPC menţionează interzicerea perceperii unui comision, tarif, speză bancară sau orice alt cost, în cazul în care consumatorul doreşte refinanţarea sau reeşalonarea/restructurarea creditului.

Totodată, se are în vedere interzicerea perceperii unui comision, tarif, speză bancară sau orice alt cost, în cazul în care consumatorul doreşte schimbarea datei de scadenţă a ratelor.
Alte amendamente care trebuie clarificate sunt - comisionul de analiză dosar şi comisionul unic vor fi stabilite în sumă fixă, aceeaşi sumă fiind percepută tuturor consumatorilor cu acelaşi tip de credit: ipotecar/imobiliar, consum/nevoi personale sau card/descoperit de cont - suma fixă nu se calculează ca procent aplicat la sold.

Totodată, pentru creditele cu dobândă variabilă, aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, marja de dobândă va fi stabilită prin scăderea din valoarea dobânzii variabile, de la data încheierii contractului, a valorii indicelui de referinţă de la data încheierii contractului. În contractele de credit în care era prevăzută o anumită marjă, aceasta va fi înlocuită cu marja calculată conform prezentului paragraf.

Printre amendamentele care vor fi clarificate se numără şi dobânda penalizatoare, care se aplică în procent fix la suma ce reprezintă credit restant, nivelul acesteia neputând fi majorat pe perioada de derulare a contractului şi nu poate depăşi dobânda percepută de stat persoanelor fizice pentru întârzieri la neachitarea obligaţiilor fiscale.

Alte amendamente prevăd interzicerea introducerii în contractele de credit a clauzelor prin care consumatorul declară că respectivul contract a fost negociat. De asemenea, creditorul poate declara creditul scadent anticipat dacă consumatorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile conform altor contracte de credit încheiate cu alţi creditori.

În situaţia în care plăţile aferente contractului se efectuează în monedă naţională prin conversia unor sume exprimate în contract în altă valută, creditorul va utiliza cursul de schimb stabilit de BNR. Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi condiţionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit număr de rate.

ANPC menţionează că au fost majorate limitele minime ale amenzilor, de la 40.000 lei la 80.000 lei, în loc de 10.000 - 80.000 lei, respectiv de la 50.000 lei la 100.000 lei, în loc de 20.000 - 100.000 lei.


13 October 2010