Nimeni nu poate să devină agent imobiliar dacă nu are o diplomă de specialitate. Nimeni nu poate să facă publicitate imobiliară, în afara proprietarului sau a împuternicitului acestuia. Agentul imobiliar trebuie să îşi ştie bine atribuţiile, drepturile, dar şi responsabilităţile faţă de client. Iar toate aceste lucruri vor deveni obligatorii printr-un act normativ la care deja se lucrează.

Sursa: juridic.bvbusinessconsulting.roIniţiatorul este Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar lui i s-au alăturat şi reprezentanţi ai domeniului imobiliar, precum agenţia Century 21.

Atribuţiile agentului imobiliar urmează să fie stabilite prin lege după ce va fi adoptată hotărârea de guvern privind bunele practici în domeniul imobiliar. Momentan, aceasta este doar în stadiul de proiect, iar modificările pot fi sugerate de oricine doreşte pe Blogul Consumatorului de Imobiliare, care poate fi accesat la www.imopedia.ro/gabriel.alexandru/.

De asemenea, această iniţiativă va fi detaliată la Ziua Agentului Imobiliar, un eveniment premium organizat de IMOPEDIA.ro în 15 aprilie 2010.

O asemenea schimbare este menită să crească nivelul serviciilor din acest domeniu şi să protejeze părţile implicate în proces, prin implementarea standardului european al serviciilor imobiliare. Un prim pas în acest demers a fost înfiinţarea unui grup de lucru care are în vedere reglementarea activităţilor de intermediere şi consultanţă imobiliară.

"Participarea la acest proiect vine ca o recunoaştere a standardelor profesionale pe care CENTURY 21 România le-a impus pe piaţă încă de la înfiinţare, aliniate reţelei globale. În plus, poziţia de Francizor Master ne determină să punem clientul pe primul loc, lucru pe care dorim să îl obţinem şi prin contribuţia noastră la elaborarea actului normativ în cauză. Tocmai de aceea, în luna martie, am lansat Blogul Consumatorului de Servicii Imobiliare, unde fiecare persoană interesată îşi poate aduce contribuţia la reglementarea pieţei serviciilor imobiliare", a declarat Gabriel Alexandru, Vicepreşedinte CENTURY 21 România.


7 April 2011