Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 

Se modifică Programul "Prima Casă". Vezi schimbările preconizate

Publicat: | Sursa: Evenimentul Zilei | Numar afişări: 3549

Programul guvernamental "Prima Casă" va fi modificat, conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

sursa: evz.roÎn prezent, persoanele care au achiziţionat o locuinţă prin intermediul programului susţinut de stat nu mai au voie să cumpere un al doilea apartament prin "Prima Casă".

Noua formă a legislaţiei prevăzută de ordonanţă modifică acest aspect, în sensul că permite cumpărarea unei alte locuinţe prin program în cazul în care prima achiziţie se dovedeşte a avea "vicii ascunse".

"Proiectul de act normativ contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achiziţionat o locuintă dar întîmpină dificultăţi în ceea ce priveşte efectuarea unor lucrări de intervenţie asupra acesteia, respectiv pentru a putea beneficia de garanţia pentru vicii ascunse oferită conform Codului civil de către vânzător, cu posibile implicaţii negative asupra rambursării finanţării garantate", se arată în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă.

Proiectul de act normativ este corelat cu dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului şi ale protocoalelor adiţionale la aceasta, ratificate de România, precum şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, precizează reprezentanţii Ministerului Finanţelor, în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul.

"Prima Casă" a deblocat piaţa

Programul guvernamental "Prima Casă", care a ajuns la cea de-a patra etapă, în care garanţiile sunt împărţite între Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) şi băncile participante, a menţinut piaţai imobiliară.

"În contextul actual al crizei economico-financiare toate sectoarele de activitate, inclusiv sectorul construcţiilor şi cel imobiliar, împreună cu toate industriile orizontale adiacente este afectat într-o măsură mai mare sau mai mică, care poate pune în pericol existenţa agenţilor economici cu activităţi în aceste domenii", se arată în Nota de Fundamentare.

În acelaşi timp, persoanele fizice se confruntă cu dificultăţi în accesarea unui credit care se datorează în principal capacităţii limitate de rambursare a împrumutului, precum şi lipsei garanţiilor solicitate de bănci în temeiul normelor de creditare proprii.

Practica bate gramatica

Potrivit oficialilor MFP, în practică au apărut multe situaţii, diferite de cele reglementate, pentru soluţionarea cărora este nevoie de această modificare legislativă.

"Locuinţa achiziţionată prin programul Prima Casă trebuie să satisfacă toate condiţiile necesare de locuit ale unei persoane sau familii, ceea ce necesită modificarea legislaţiei în vigoare în sensul de a se permite înlocuirea imobilului achiziţionat iniţial, în cazul în care acesta este impropriu pentru folosirea sa ca locuiţă, din cauza unor vicii ascunse", se arată în documentul Finanţelor, pus în dezbatere publică.

În aceste cazuri, ar fi necesar acordul scris al constructorului de a pune la dispoziţia beneficiarului un alt imobil care să satisfacă condiţiile de locuit ale beneficiarului.

Valoarea pentru a doua locuinţă, cel puţin egală cu creditul contractat prima dată

"Prin aceste reglementări se are în vedere satisfacerea condiţiilor de viaţă şi locuit ale familiilor fără a se considera a fi o a doua accesare a Programului, cu condiţia ca valoarea locuinţei dobândite de către beneficiar în urma novaţiei să fie cel puţin egală cu valoarea creditului contractat", explică Finanţele.

În continuare, în baza contractului de garantare novat, se radiază ipoteca, privilegiul finanţatorului precum şi interdicţiile de înstrăinare şi grevare cu sarcini instituite asupra imobilului achiziţionat iniţial în cadrul programului.

Ulterior, asupra imobilului dobândit se instituie dreptul de ipotecă legală de rangul I în favoarea statului român şi a băncii, până la finalizarea procedurii de executare silită asupra imobilului care face obiectul garanţiei, cu interdicţia de înstrăinare a locuinţei pe o perioadă de cinci ani şi interdicţia de grevare cu sarcini a acesteia pe toată durata garanţiei.

Ce probleme au apărut în practică

Pe parcursul derulării programului "Prima Casă", în practică au apărut mai multe situaţii în care s-a solicitat acordul MFP, în calitate de titular al ipotecii, privind realizarea unor lucrări de intervenţie şi/sau extindere pentru care este necesară autorizaţia de construire, în legătură cu imobilul ipotecat, incluzând: dezmembrări, extinderi, modificări structurale, modificări ale destinaţiei părţilor comune, precum şi orice alte modificări care, deşi nu necesită autorizaţie de construire, se înscriu în Cartea Funciară.

Această ordonanţă reglementează această problemă, în sensul exprimării acordului cu privire la lucrările de mai sus, atât de către Ministerului Finanţelor Publice cât şi de către bancă.

Reprezentanţii MFP spun că, până în prezent, au primit numeroase solicitări din partea beneficiarilor, în sensul exprimării acordului Ministerului Finanţelor Publice, în calitate de titular al dreptului de ipotecă legală, pentru efectuarea unor lucrări de intervenţie asupra locuinţelor achiziţionate în cadrul programului, respectiv pentru înlocuirea obiectului finanţării garantate.

Se preconizează că aceste tipuri de solicitări vor fi şi mai numeroase, datorită perioadei mari de timp pentru care se acordă creditul, de maximum 30 de ani, în care pot interveni situaţii a căror soluţionare necesită acordul Ministerului Finanţelor în calitate de titular al dreptului de ipotecă.

Se acordă permisiunea pentru schimbarea locuinţei MFP mai menţionează că reglementările propuse sunt necesare întrucât actele normative care reglementează programul "Prima Casă" impun obligativitatea achiziţionării unei singure locuinţe în cadrul programului şi nu prevăd posibilitatea exprimării acordului MFP pentru acordarea permisiunii de a schimba sau de a achiziţiona o altă locuinţă decât cea achiziţionată iniţial, în virtutea garanţiei din partea vânzătorului pentru viciile ascunse ale locuinţei. "Iniţiativa legislativă este justificată de stringenţa creării unui temei legal în vederea soluţionării cererilor formulate de către beneficiarii programului", se argumentează în Nota de Fundamentare. Scapi de interdicţia de a vinde 5 ani dacă rambursezi anticipat O altă modificare intenţionată de Finanţe este să explice fără echivoc problema radierii interdicţiei de înstrăinare a imobilului pe o perioadă de cinci ani, în cazul rambursării anticipate a finanţării garantate.

"Odată cu stingerea obligaţiei garantate prin rambursarea anticipată a întregului sold al finanţării garantate, se vor radia în mod corelativ toate sarcinile şi interdicţiile înscrise în vederea garantării acesteia", se arată în documentul MFP. Totodată, mai apare o obligaţie. Documentaţia aferentă garanţiilor executate, respectiv a unei copii a înscrisului întocmit de către FNGCIMM va trebui trimisă atât la organele teritoriale ale ANAF în a căror rază teritorială îşi are domiciliul debitorul beneficiar al finanţării garantate în vederea aplicării procedurii de executare silită, cât şi la ANAF, pentru informare.

"Acest lucru va da posibilitatea ANAF-ului de a cunoaşte mai bine situaţia garanţiilor ce trebuie executate în teritoriu precum şi de a crea posibilitatea acestuia de a raporta către MFP-DGTDP sumele recuperate, conform prevederilor legale", se explică în document.

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video