Se pot cumpăra case şi pe timp de crizăÎn ultimele şase luni, locuinţele s-au ieftinit în medie cu 15%, reducere care compensează creşterea dobânzilor şi a comisioanelor bancare

Aproximativ  90% dintre români sunt proprietarii locuinţelor în care trăiesc

Creşterea dobânzilor şi a comisioanelor bancare, precum şi diminuarea gradului de îndatorare nu au pus frână achiziţiilor imobiliare, reiese din analizele brokerilor de credite. Explicaţia este simplă: în Bucureşti, apartamentele din blocurile comuniste s-au ieftinit cu 15% în ultima jumătate de an, reducere care a acoperit creşterea dobânzilor şi a comisioanelor bancare din toamnă. În zone precum Dristor, Berceni sau Crângaşi, s-au înregistrat scăderi de peste 20%.

"Suma totală pe care clientul o are de rambursat la bancă la finalul creditului, cât şi rata lunară au înregistrat o scădere de până la 22,8%", au declarat reprezentanţii brokerului Credit Zone. Lucrurile stăteau cu totul altfel până în vară, când creditele erau ieftine, însă apartamentele foarte scumpe. În august, un apartament cu două camere din cartierul Militari costa 110.00 de euro. Pentru acest împrumut, clientul avea de plătit până la sfârşitul perioadei de creditare de 30 de ani între 298.000 şi 353.000, în funcţie de bancă. În decembrie, aceeaşi locuinţă costă cu 23% mai puţin, adică 85.000 de euro, iar clientul are de returnat de-a lungul celor 30 de ani 234.000-314.000 euro. Calculele Credit Zone au fost făcute în condiţiile în care banca finanţează 100% din valoarea imobilului.

 

 

Sursa

10 December 2008