Senatul a adoptat saptamana trecuta un proiect legislativ privind stimularea constructiei de locuinte sociale, care prevede realizarea, in urmatorii 5 ani, a 50.000 de locuinte sociale complet echipate, la un cost unitar de aproximativ 50.000 de euro.

Initiativa este buna, insa pretul, suspect de mare, spun reprezentantii societatilor de constructii, citati de DailyBusiness.ro. Initiativa legislativa, adoptata de Senat si trimisa la Camera Deputatilor, va obliga statul sa se implice in constructia de locuinte sociale, pe care apoi sa le inchirieze celor cu venituri modeste.

In cazul in care proiectul s-ar pune in aplicare, ar trebui construite anual in jur de 10.000 de locuinte de cate 2 camere, cu o suprafata medie de 60 metri patrati. Pretul mediu ar fi de 833 euro/mp, adica 50.000 de euro pentru un apartament.

"Initiativa este una salutara. Ar putea ajuta la relansarea sectorului constructiilor care, sa nu uitam, a contribuit in 2008 cu o treime din produsul intern brut (PIB). Pretul constructiilor mi se pare insa suspect de mare'', a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

''Probabil preturile au fost evaluate acum 2-3 ani, pentru ca anul trecut s-au vandut locuinte de 2 camere la 44.000-45.000 de euro prin Prima Casa. La rosu, pretul mediu este in prezent undeva intre 450-500 de euro/mp pentru asemenea locuinte. Probabil este luat in calcul si alte costuri, inclusiv terenul, altfel pretul nu se explica", a precizat seful ARACO, pentru DailyBusiness.ro.

Blocuri pe banda rulanta?

Potrivit expertului Liviu Daschievici, fostul director al Asociatiei Romane a Constructorilor, daca proiectul va deveni realitate, cu siguranta ca statul va alege solutia construirii unor blocuri turn din prefabricate.

 


 

Sursa

6 April 2010