Criza datoriilor suverane a forţat liderii europeni să adopte măsuri de austeritate, în detrimentul creşterii economice, alegere pe care nu toate statele o pot susţine. Spania pare să fie următoarea în rândul ţărilor doborâte iremediabil de recesiune, anunţă Reuters. Pentru prima dată în ultimii doi ani, economia spaniolă s-a contractat, iar specialiştii estimează un viitor şi mai sumbru.  

23231-spania.jpgPentru prima dată de la ieşirea oficială din recesiune de acum doi ani, economia spaniolă s-a contractat, în ultimele luni ale lui 2011. În ultimul trimestru, PIB-ul Spaniei a scăzut cu 0,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, după ce în trimestrul trei se înregistrase o creştere de 0,8%, anunţă Reuters, conform informaţiilor Institutului Naţional de Statistică de la Madrid.

Datorită crizei datoriilor suverane din Zona euro, măsurile de austeritate au devenit principalele preocupări ale guvernelor din Europa. Oficialii europeni s-au concentrat asupra corectării dezechilibrelor finanţelor publice, pentru a recâştiga încrederea pieţelor financiare. Drept urmare, măsurile de redresare a creşterii economice au fost uşor amânate, iar rata şomajului din Spania a atins cote alarmante, ajungând la 22%. Mai rău, jumătate dintre şomeri au vârste de până în 30 ani.

Căderea pieţei imobiliare spaniole, începutul sfârşitului

Prăbuşirea pieţei imobiliare, mai ales a segmentului construcţiilor rezidenţiale, a atras după sine o scădere dramatică a consumului, datorată şomajului în creştere şi a reducerii creditării, astfel că economia spaniolă a fost puternic afectată. Pentru a restrânge deficitul bugetar la 4,4% din PIB (de la circa 8% din PIB în 2011), s-au redus semnificativ cheltuielile publice, ceea ce poate duce la un cerc vicios. În acest context, Banca Centrală a Spaniei anunţă pentru 2012 o contracţie economică de 1,5%.

Mulţumită sectorului exporturilor, singurul segment cu o evoluţie pozitivă, economia Spaniei a ieşit oficial din recesiune, la începtului anului 2010. Însă de atunci se află în stagnare, din cauza încetinirii activităţii economice mondiale şi din Zona euro. Cererea din partea partenerilor comerciali internaţionali a scăzut semnificativ, ceea ce s-a resimţit şi în sectorul exporturilor.

În timp ce, pentru anul 2012, Comisia Europeană a estimat o creştere economică de numai 0,5% pentru Zona euro, FMI anticipează că economia uniunii monetare se va contracta cu 0,5%, cu posibilitatea de a provoca o nouă perioadă de recesiune globală.

CITEȘTE ȘI: Roubini: Grecia va renunţa la moneda euro, în mai puţin de un an. Va urma Portugalia


31 January 2012