Băncile au decis să testeze piaţa creditelor ipotecare cu dobânzi simţitor mai mici decât în urmă cu un an, apropiate chiar de costurile programului Prima Casă. Cea mai recentă ofertă promoţională vine din partea BCR, care promite marje de 4,5% peste Euribor. Tendinţa de reducere a costurilor se reflectă însă în întreaga piaţă.

14099-emporiki-romania-libera.jpgBCR a introdus la în­ceputul săptămânii un nou credit ipotecar, a cărui principală noutate o re­prezintă costurile mult mai scăzute decât în cazul ofertei existente. Noul credit propus de BCR urcă pe primul loc în topul creditelor ipotecare în euro, conform tabelelor comparative Conso.ro. Rata dobânzii este formată din Euribor la trei luni plus o marjă de 4,5% pentru clienţii care decid să îşi încaseze salariul prin bancă sau au mai avut credite la BCR.

Costul total mai cuprinde un comision de acordare de 2,5%, un comision lunar de 0,02% din valoarea iniţială a creditului şi obligaţia de a suporta costul asigurării de imobil. DAE începe de la 6,14% la euro, existând şi posibilitatea de a obţine creditul fără avans. Costurile sunt în acest caz mai mari.

Noi oferte promoţionale

Emporiki Bank a mers mai depar­te şi a redus simţitor costurile credi­telor ipotecare în lei, acestea devenind chiar mai ieftine decât varianta oferită prin programul Prima Casă, cu o marjă peste Robor de doar 2% şi fără alte comisioane.

La începutul lunii septembrie, Millennium Bank a decis să scadă costurile aferente creditelor ipotecare cu 1% şi să ofere avantaje suplimentare clienţilor care acceptă să îşi încaseze venitul lunar printr-un cont deschis la bancă. Astfel, marja de dobândă peste Euribor scade până la 5% în cazul creditelor în euro.

Raiffeisen Bank a atacat piaţa cre­­ditelor de refinanţare şi se angajează să suporte taxele notariale pentru cei care decid să contracteze un credit de refinanţare cu ipotecă.

Scăderea dobânzilor se reflectă în întreaga piaţă

Tendinţa de reducere a dobânzilor la creditele ipotecare s-a instalat încă din urmă cu un an şi se reflectă în întreaga piaţă. În ultimele 12 luni, valoarea medie a Dobânzii Anuale Efective (DAE) în cazul creditelor ipotecare în euro a scăzut cu aproape 2%, de la 10% la 8,1%, în condiţiile în care Euribor s-a aflat pe un trend ascendent.

Şi în cazul creditelor în lei se poate observa o evoluţie similară. DAE mediu a coborât de la 16,4% în septembrie 2009 şi la 13% în prezent.

În aceeaşi perioadă, Robor la trei luni a scăzut de la 10,8% până la 6,8%, deci o parte din ieftinirea ofertelor de finanţare în lei poate fi pusă şi pe seama diminuării indicilor monetari utilizaţi la stabilirea dobânzilor.


Sursa

6 October 2010