Se schimbă regulile din mers, pentru Programul Prima Casă 4. Deoarece mulţi dintre posesorii de credite guvernamentale au avut probleme cu locuinţele achiziţionate, Ministerul Finanţelor Publice a decis să schimbe legea în punctele esenţiale. Schimbările sunt mai degrabă de formă, nu de fond, dar aduc îmbunătăţiri considerabile, dacă vor ajunge să fie aplicate. Momentan, este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă  expusă dezbaterii publice.

23349-intrebare_casa.jpgDupă patru ediţii ale programului Prima Casă, specialiştii din Ministerul de Finanţe au conchis că există mult prea multe plângeri pe aceeaşi temă: proprietarii de locuinţe cumpărate prin Prima Casă au descoperit vicii ascunse ale locuinţelor, pe care vor să le repare sau chiar să le schimbe cu altele. Problema este că titularul ipotecii pentru respectivele locuinţe este Ministerul Finanţelor Publice, deci este nevoie de acordul instituţiei. Acest lucru face ca întregul demers să fie dificil, iar Ministerul Finanţelor se gândeşte acum să ofere proprietarilor libertatea de a decide singuri atunci când este nevoie să modifice ceva.

„Este o ordonanţă de urgenţă cu nişte modificări scoase la consultare pe site-ul Ministerului Finanţelor, care vine cu nişte precizări şi completări la lege, rezultate din istoricul până acum. Se precizează că se poate face schimbul pentru vicii ascunse, adică pentru locuinţele despre care se constată că nu au îndeplinit clauzele contractuale. Se poate face un contract de novaţie iar Ministerul îşi dă acordul că se schimbe în contract obiectul creditului. Sunt precizări care au rezultat din istoricul de până acum şi trebuie lămurite, pentru că sunt multe solicitări care vin cu aceste acorduri şi trebuie reglementate cumva în legislaţie”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Irina Constantinescu, reprezentant FNGCIMM.

Proprietarii au fost nedreptăţiţi de angajaţi ai statului care nu înţelegeau legea

O altă modificare importantă se referă la faptul că s-ar putea ridica interdicţia de înstrăinare a locuinţelor achiziţionate, în mai puţin de cinci ani de la achiziţie. Momentan, nici măcar cei care rambursează anticipat creditele nu au acest privilegiu. Deşi în lege se stipula faptul că acest lucru este permis, ambiguitatea formulării a făcut actul în sine imposibil.

„Radierea, înainte de cinci ani, posibilă și până acum, era pentru rambursare anticipată, numai că unele oficii ale ANCPI nu înţelegeau acest lucru. Unele radiau, altele nu. Dacă ai rambursat tot înainte de termen, dacă nu mai ai credit, nu mai eşti în program, este normal să poţi vinde. Şi atunci se vine cu precizarea că se poate radia înainte de cinci ani, cu condiţia rambursării anticipate a creditului. Era şi până acum absolut la fel, doar că erau interpretări şi atunci s-a simţit nevoia unor clarificări în legislaţie ca să nu mai fie interpretări diferite la nivelul diferitelor sucursale ANCPI”, continuă Irina Constantinescu.

Legea trebuie să schimbe rapid, înainte ca întregul sistem bancar să fie acaparat de probleme legate de Prima Casă

Aceste modificări legislative sunt stipulate într-un proiect de ordonanță de urgență (OUG) elaborat de Guvern.

Momentan, aceste schimbări sunt scoase la dezbatere publică, pe site-ul Ministerului de Finanţe și există tot interesul ca ele să fie implementate cât mai rapid. Specialiştii se aşteaptă ca numărul plângerilor să crească puternic, pe termen scurt.

„Se preconizează că aceste tipuri de solicitări vor fi şi mai numeroase, datorită perioadei mari de timp pentru care se acordă creditul, de maximum 30 de ani, în care pot interveni situaţii a căror soluţionare necesită acordul MFP, în calitate de titular al dreptului de ipotecă”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Guvernul mai susţine că neadoptarea unor măsuri imediate, prin OUG, ar influenţa negativ capacitatea de rambursare a ratelor scadente din creditul garantat şi ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte rambursarea ratelor creditelor de către beneficiari, cu influenţe negative asupra derulării prudente şi eficiente a garanţiilor acordate de stat în cadrul programului Prima Casă.

CITEŞTE ŞI Programul Prima Casă 4: departe de a redresa economia, departe de ediţiile anterioare, dar ancorat în realitatea economică

 

8 February 2012