Se schimbă regulile pentru Prima Casă 4. Ministerul de Finanţe pregăteşte noi condiţii de creditare

Publicat: | Autor: Mihaela Ochiană, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 10958

Se schimbă regulile din mers, pentru Programul Prima Casă 4. Deoarece mulţi dintre posesorii de credite guvernamentale au avut probleme cu locuinţele achiziţionate, Ministerul Finanţelor Publice a decis să schimbe legea în punctele esenţiale. Schimbările sunt mai degrabă de formă, nu de fond, dar aduc îmbunătăţiri considerabile, dacă vor ajunge să fie aplicate. Momentan, este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă  expusă dezbaterii publice.

Se schimbă regulile pentru Prima Casă 4După patru ediţii ale programului Prima Casă, specialiştii din Ministerul de Finanţe au conchis că De ce nu mai vor românii credite Prima Casă 4? Românii au aşteptat cu înfrigurare programul Prima Casă 4. Întârzierea de o lună a acestui i-a făcut pe mulţi să se panicheze ... există mult prea multe plângeri pe aceeaşi temă: proprietarii de locuinţe cumpărate prin Prima Casă au descoperit vicii ascunse ale locuinţelor, pe care vor să le repare sau chiar să le schimbe cu altele. Problema este că titularul ipotecii pentru respectivele locuinţe este Ministerul Finanţelor Publice, deci este nevoie de acordul instituţiei. Acest lucru face ca întregul demers să fie dificil, iar Ministerul Finanţelor se gândeşte acum să ofere proprietarilor libertatea de a decide singuri atunci când este nevoie să modifice ceva.

„Este o ordonanţă de urgenţă cu nişte modificări scoase la consultare pe site-ul Ministerului Finanţelor, care vine cu nişte precizări şi completări la lege, rezultate din istoricul până acum. Se precizează că se poate face schimbul pentru vicii ascunse, adică pentru locuinţele despre care se constată că nu au îndeplinit clauzele contractuale. Se poate face un contract de novaţie iar Ministerul îşi dă acordul că se schimbe în contract obiectul creditului. Sunt precizări care au rezultat din istoricul de până acum şi trebuie lămurite, pentru că sunt multe solicitări care vin cu aceste acorduri şi trebuie reglementate cumva în legislaţie”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Irina Constantinescu, reprezentant FNGCIMM.

Proprietarii au fost nedreptăţiţi de angajaţi ai statului care nu înţelegeau legea

O altă modificare importantă se referă la faptul că s-ar putea ridica interdicţia de înstrăinare a locuinţelor achiziţionate, în mai puţin de cinci ani de la achiziţie. Momentan, nici măcar cei care rambursează anticipat creditele nu au acest privilegiu. Deşi în lege se stipula faptul că acest lucru este permis, ambiguitatea formulării a făcut actul în sine imposibil.

„Radierea, înainte de cinci ani, posibilă și până acum, era pentru rambursare anticipată, numai că unele oficii ale ANCPI nu înţelegeau acest lucru. Unele radiau, altele nu. Dacă ai rambursat tot înainte de termen, dacă nu mai ai credit, nu mai eşti în program, este normal să poţi vinde. Şi atunci se vine cu precizarea că se poate radia înainte de cinci ani, cu condiţia rambursării anticipate a creditului. Era şi până acum absolut la fel, doar că erau interpretări şi atunci s-a simţit nevoia unor clarificări în legislaţie ca să nu mai fie interpretări diferite la nivelul diferitelor sucursale ANCPI”, continuă Irina Constantinescu.

Legea trebuie să schimbe rapid, înainte ca întregul sistem bancar să fie acaparat de probleme legate de Prima Casă

Aceste modificări legislative sunt stipulate într-un proiect de ordonanță de urgență (OUG) elaborat de Guvern.

Momentan, aceste schimbări sunt scoase la dezbatere publică, pe site-ul Ministerului de Finanţe și există tot interesul ca ele să fie implementate cât mai rapid. Specialiştii se aşteaptă ca numărul plângerilor să crească puternic, pe termen scurt.

„Se preconizează că aceste tipuri de solicitări vor fi şi mai numeroase, datorită perioadei mari de timp pentru care se acordă creditul, de maximum 30 de ani, în care pot interveni situaţii a căror soluţionare necesită acordul MFP, în calitate de titular al dreptului de ipotecă”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Guvernul mai susţine că neadoptarea unor măsuri imediate, prin OUG, ar influenţa negativ capacitatea de rambursare a ratelor scadente din creditul garantat şi ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte rambursarea ratelor creditelor de către beneficiari, cu influenţe negative asupra derulării prudente şi eficiente a garanţiilor acordate de stat în cadrul programului Prima Casă.

CITEŞTE ŞI Programul Prima Casă 4: departe de a redresa economia, departe de ediţiile anterioare, dar ancorat în realitatea economică Programul Prima Casă 4 a fost boicotat intens de bancheri, dar acceptat până la urmă de majoritatea importantă a acestora. Plafonul prea mic, ... Programul Prima Casă 4: departe de a redresa economia, departe de ediţiile anterioare, dar ancorat în realitatea economică

 

Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail
B1TV - PRIMA CASA 4
Get Adobe Flash Player to be able to see this content
19089-2.jpg
B1TV - Prima Casa 4
10463-60410397-2.jpg
Programul "Prima casa", deblocat? Asteptati, ne transmit bancherii!
10432-new.jpg
Dezvoltatorii vor si nu vor Prima Casa 2
10279-64651.jpg
Blocaj în programul Prima Casă
9970-agentii.jpg
Agentii imobiliari spera ca programul Prima casa sa dezghete piata
9964-tvr.jpg
Prima Casă 2 dinamizează piaţa terenurilor
9772-mai_greu_de_luat.jpg
Mai greu de luat
9434-60400644-2.jpg
Creste la 80.000 de euro plafonul la Prima Casa, crestem si noi preturile"
9173-60398655-2.jpg
Guvernul a deblocat "Prima Casa"
6924-60356947-2.jpg
Boc, nemultumit de ritmul de rezolvare al dosarelor pentru Prima Casa
Imobile prima casa
Apartamente de max 70.000 EURO
Sondaj Media
Considerați că 2016 este un an bun pentru achiziția unei proprietăți imobiliare?
Da, cât mai repede posibil, deoarece prețurile au început deja să urce încet.
Da, dar fără grabă. Piața abia se stabilizează, iar prețurile nu au cum să scadă mai mult de atât.
Nu sunt interesat de achiziția unei locuințe în viitorul apropiat.
Nu încă. Voi mai aștepta, cred că prețurile vor mai înregistra ușoare scăderi.
Nu, prețurile încă mai trebuie să scadă mult pentru a se adapta puterii de cumpărare din România.
OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.
TOPURI IMOPEDIA.ro
Cele mai noi comentarii
Cele mai citite stiri
Cele mai comentate stiri
Top Likes

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video