După creşterea de preţ de 5% aplicată în luna aprilie produselor de pe piaţa lacurilor şi vopsele, producătorii anunţă o nouă majorare de la 1 iulie.

18578-vopsea_90109400.jpgUnul dintre factorii care duc la această majorare de preţ este creşterea costurilor cu materiile prime provenite din import, ale căror preţuri s-au majorat în ultimii doi ani cu peste 35%. În plus, stocul insuficient de materii prime alocat pieţei din România, comparativ cu cererea producătorilor, face ca unele materii să se comercializeze la un preţ dublu faţă de perioada 2006-2008, în condiţiile în care 95% din preţul unei vopsele este determinat de costurile cu materiile prime.

În contextul economic actual, reprezentanţii Deutek sunt de părere că aceste majorări vor forţa producătorii de lacuri şi vopsele să crească la rândul lor preţurile în perioada imediat următoare, cu procente cuprinse între 5 şi 10%.

"Deutek majorează preţurile, deşi activează pe o piaţă care a înregistrat deja o scădere de 20% în primele 5 luni ale lui 2011. Compania şi-a înştiinţat partenerii în privinţa majorărilor de preţuri, cu un procent cuprins între 5 şi 10%, pe care le va opera de la 1 iulie, după ce, la 1 aprilie, toate preţurile au crescut deja cu 5%", se arată într-un comunicat al companiei.

Previziuni

Piaţa lacurilor şi vopselelor decorative a scăzut accelerat în ultimii trei ani cu un procent mediu de 20% anual, situându-se în prezent la o valoare de sub 130 de mil. euro, faţă de 2008, când a fost atins pragul de 230 de milioane de euro. În acelaşi timp, costurile materiilor prime s-au majorat cu 20% anual. Pentru anul 2011, Deutek estimează o scădere a pieţei în valoare şi volum cuprinsă între 10%, scenariu optimist, şi 20%, scenariu pesimist.

Compania mai estimează că piaţa lacurilor şi vopselelor va ajunge la un nivel similar celui din 2008, în cazul în care economia şi piaţa construcţiilor vor intra din nou pe un trend ascendent, abia după anul 2014.

În 2010, DEUTEK a înregistrat o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro, din care vopselele au reprezentat peste 80%. Restul de 20% provine din segmentul de adezivi şi gleturi care este complementar categoriei de bază formată din vopsele. Pentru anul în curs, DEUTEK şi-a propus o majorare de minim 5% a cifrei de afaceri, bazându-se pe un câştig de cotă de piaţă în România şi creşterea businessului de export în ţări precum Republica Moldova şi Ucraina.


Sursa

27 May 2011