Preţul pentru consumatorii casnici din Capitală va creşte de la 119 la 124 de lei, potrivit unei hotărâri care ar urma să intre, săptămâna viitoare, pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

GigacalorieLa această oră, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice emite în continuare facturi în care preţul unei gigacaloriei pentru populaţie este de 119 lei, preţ care este format din 100 lei costul gigacaloriei la consumator, iar 19 lei valoarea TVA. În condiţiile în care TVA a fost majorată la 24%, preţul de facturare actual duce la pierderi pentru regie, spun surse municipale.


"Practic, acum se face un artificiu contabil. Preţul de facturare este 119, dar factura trebuie, conform legii, să conţină TVA de 24%. În consecinţă, regia nu mai primeşte cei 100 de lei care ar trebui să-i revină, ci ceva mai puţin, iar încasările sale sunt astfel mai mici", explică sursele citate.

Pentru ca RADET să primească de la consumator cei 100 de lei, trebuie ca preţul de facturare să crească de la 119 la 124 lei. Până acum, însă, proiectul de hotărâre privind majorarea nu a fost pus pe ordinea de zi a CGMB.Preţul real al gigacaloriei în Bucureşti este de 298,61 de lei, din care 173,89 lei preţul producătorului ELCEN (care produce cea mai mare parte a energiei termice în Capitală), la care se adaugă 124,72 lei preţul de distribuţie şi transport al RADET.

Din acest preţ, populaţia în prezent plăteşte 119 lei. Restul până la 298,61 lei reprezintă subvenţie, din care 76,83 de lei ar trebui, conform legii, să fie subvenţionat de guvern, iar 102,78 lei, de către primărie.

Până acum, însă, guvernul şi municipalitatea nu au anunţat clar dacă la iarnă vor mai acoperi integral sau doar o parte din această subvenţie.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la începutul lunii mai că de subvenţii ar avea nevoie doar 46-48% dintre bucureşteni, restul urmând să plătească preţul integral.

27 September 2010