După ce au epuizat jumătate din plafonul destinat Prima Casă în doar opt luni, reprezentanţii BCR spun că restul banilor ar putea să se termine în următoarele luni. Ritmul de acordare al creditelor a fost chiar mai rapid decât în ediţiile anterioare ale programului, când aceeaşi sumă a fost epuizată într-un an.

23545-prima-casa-4.jpgBCR, care deţine cel mai mare plafon pentru creditele Prima Casă, a terminat jumătate din banii alocaţi programului guvernamental. Este vorba despre 300 milioane euro. Nu este o performanţă uluitoare, dar se încadrează în limitele aşteptate de BCR.

„Noi am anunţat la lansarea programului, în vară, că ne aşteptăm ca întregul plafon să fie epuizat într-un an, un an jumătate cel mult. Termenele rămân valabile”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Corneliu Cojocaru, director de comunicare la BCR.

Iar dacă primele 300 milioane euro s-au terminat în opt luni, este posibil ca ultimele 300 de milioane să se epuizeze mult mai repede de atât.

„Intervine componenta psihologică. Oamenii nu ştiu dacă urmează încă o ediţie Prima Casă, nu ştiu dacă îşi vor permite o locuinţă printr-un credit clasic şi nu îşi vor permite să rateze programul. Astfel, de teamă să nu le-o ia alţii înainte şi să rămână pe dinafară, procesul de decizie în vederea achiziţiei unui credit va fi mult mai rapid. Aşa s-a întâmplat şi la ediţiile anterioare”, spune un consilier de credit de la BCR.

Diferenţele dintre un credit garantat de stat şi unul normal sunt considerabile. Astfel, un credit Prima Casă în valoare de 40.000 euro are o rată lunară de 224 euro, ceea ce înseamnă că după 30 de ani, clientul rambursează puţin peste 80.000 euro. Comparativ, un credit standard vândut de BCR vine cu o rată lunară de 276 euro la 40.000 euro împrumutaţi. Costul total al creditului standard este de aproape 100.000 euro.

  • La fel, în cazul creditelor Prima Casă, marja de dobândă aplicată de bancă peste indicatorul Euribor la trei luni este de 4%, egală cu marja maximă permisă de lege. Costul nominal este, în prezent, de 5,12% per an
  • Un credit standard are o dobândă variabilă de 7,36% per an, respectiv o marjă de 5,95% peste Euribor la şase luni

În ciuda eforturilor BNR de a schimba preferinţa clienţilor de a cumpăra credite în euro, Programul Prima Casă a rămas neschimbat. Asta înseamnă că, în continuare, multe bănci nici măcar nu au în ofertă credite Prima Casă în monedă locală. BCR este pe lista celor care oferă credite guvernamentale doar în euro.

Numărul creditelor vândute de BCR prin Prima casă 4 se ridică la aproape 8.200, adică mai mult de o treime din totalul creditelor acordate de la startul programului, în iunie 2009. De-a lungul timpului, condiţiile clienţilor care aplică pentru un asemenea credit s-au schimbat. Numărul lor a crescut, dar suma împrumutată a scăzut constant. Astfel, dacă la primele ediţii, valoarea medie a unui credit era de 40.000 euro, acum vorbim despre o medie de 37.000 euro.

CITEŞTE ŞI Se schimbă regulile pentru Prima Casă 4. Ministerul de Finanţe pregăteşte noi condiţii de creditare

 

22 February 2012