0-690-0ab146220a175939f311fa2ec7170aac.jpgIn judetele din sudul tarii exista sate unde taranii isi vand terenurile agricole cu preturi de doar 1.000 de lei (300 euro) pe hectar, de trei ori sub valoarea lor reala. De pe urma lor castiga strainii si agentiile imobiliare. Pe de alta parte, in cazul unor suprafete situate in amplasamente aflate in apropierea oraselor sau a drumurilor nationale, pretul unui hectar ajunge chiar la 10.000 de euro.

Referitor la evolutia viitoare a preturilor, analistii apreciaza ca ritmul de crestere va fi de cel putin 10% pe an. Potrivit estimarilor Business Standard, in Romania, preturile terenurilor pornesc de la 300 de euro pe hectar in judetele din Moldova (Vaslui), 500 de euro in sudul tarii (Teleorman si Giurgiu) si ajung la 1.500 de euro in vestul si centrul tarii (Timis si Sibiu), regiuni in care volumul investitiilor straine este mai mare.

"Sunt oameni saraci, care nu pot sa lucreze terenurile si care nu dispun de informatii. Iar astfel de situatii au fost in satele din sudul tarii, in judete precum Giurgiu, Olt si Dolj ", a declarat pentru Business Standard Stefan Nicolae, presedintele Confederatiei Agrostar.

Intermediarii castiga din tranzactiile cu terenuri

Acesta a precizat ca exista tot felul de intermediari care achizitioneaza terenuri, in special suprafete situate in apropierea localitatilor sau a drumurilor nationale, si a caror valoare de piata va creste foarte mult in urmatorii ani. Si Culita Tarata, unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din Romania, cu o suprafata de peste 60.000 de hectare, afirma ca taranii vand terenurile.

"Saracia si seceta ii determina pe tarani sa isi vanda terenurile. Taranul roman este distrus in acest moment. Daca nu vor primi sprijin financiar din partea Guvernului, agricultorii nu vor mai avea cu ce sa reinceapa un nou an agricol. Preturile terenurilor agricole vor scadea cu siguranta. Vor veni italienii si vor cumpara terenuri agricole, cum au facut si in Banat si il vor lasa parloaga pana ii va creste valoarea si il vor vinde la preturi mult mai mari", a spus Tarata.

Analistii apreciaza ca in ultima vreme s-a remarcat o tendinta de reducere a suprafetelor agricole, pe fondul boom-ului din sectorul imobiliar, care a ridicat preturile pe piata. "Se renunta la folosirea terenurilor in scop agricol si transformarea lor in proiecte rezidentiale", a precizat Liviu Voinea, director executiv la Grupul de Economie Aplicata (GEA).

Exista si voci care sustin ca pe ansamblul tarii terenurile agricole s-au scumpit in acest an in medie cu 20% fata de perioada similara din 2006, iar sumele sunt diferite in functie de amplasamentul terenurilor, de gradul de utilitate, deshiderea la drumurile nationale sau apropierea de orase. Emil Giurgiu, presedintele Camerei de Comert Imobiliar, anticipeaza o majorare a preturilor in proportie de 80% a terenurilor agricole, deoarece nivelul in Romania este mult mai mic decat media europeana de circa 17.000-20.000 de euro/hectar.

Principalii cumparatori de terenuri agricole sunt firmele straine, precum si diverse persoane fizice si juridice care cumpara terenuri atat pentru agricultura, cat si pentru a le transforma, pe cele mai apropiate de localitati, din terenuri extravilane in intravilane. Marii latifundiari autohtoni, iar pe lista acestora se afla Adrian Porumboiu, Culita Tarata si Ioan Niculae, nu par insa interesati sa mai cumpere alte terenuri. "La Vaslui, terenurile agricole sunt foarte ieftine, cu preturi cuprinse intre 2.500 si 3.000 de lei (750-9.020 euro) pe hectar", a precizat Porumboiu. In acelasi timp, exista si analisti care sustin ca efectele secetei asupra preturilor terenurilor se vor vedea abia in toamna, cand taranii vor avea nevoie de bani pentru a infiinta culturile de toamna.

"Din cauza secetei, taranii ar fi in stare sa‑si vanda si vacile, nu numai pamantul, dar nu au cumparatori, pentru ca acum investitorii sunt in vacanta. Dupa 20 septembrie vom putea trage o concluzie", a declarat pentru Business Standard Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Zilisteanu apreciaza ca preturile la tere-nuri variaza de la 500 de euro pana la 10.000 de euro pe hectar, in functie de zona unde este amplasat terenul agricol, precum si de utilitatile de care dispune. De asemenea, Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), considera ca influenta secetei se va vedea la inceputul anului viitor. Preturile terenurilor agricole vor fi determinate, pe langa seceta, si de alti factori, precum cererea si oferta, sau de gradul de comasare a suprafetelor.

Romania are o suprafata agricola de 14,7 milioane de hectare, dintre care doar zece milioane sunt ocupate cu terenuri arabile.

Preturi terenuri agricole

 

Judet

Pret (euro/hectar)

Vaslui

300-1.000

Braila

1.000

Caras Severin

1.400

Teleorman

500-1.000

Timis

1.500

Sibiu

1.500

Constanta

1.000

Giurgiu

500-2.000

Ialomita

800-1.000

Sursa

31 July 2007