Apartamentele mici sperie viitorii proprietari. Sigur, sunt mai ieftine, ceea ce este un argument puternic, dar oare sunt suficiente pentru a trăi în ele? Secretul este organizarea. Locuinţele, indiferent, de dimensiunea lor, pot fi practice sau supra-aglomerate, în funcţie de creativitatea celor care locuiesc acolo. Pentru a fi siguri că o locuinţă mică poate fi mai mult decât încăpătoare, specialiştii au câteva tertipuri pe care le folosesc constant.

34154-garsonniera_colt_si_rafturi.jpgPrima tentaţie a proprietarilor de locuinţe mici este să păstreze totul într-un ton neutru. Specialiştii recomandă tocmai opusul acestui lucru. O cameră decorată sau vopsită în tonuri sau modele îndrăzneţe distrage atenţia de la dimensiunea ei. Totodată, trebuie utilizat fiecare colţ, indiferent dacă pare impracticabil.

„În fiecare casă există colţuri cu care ai impresia că nu ai ce face, dar trebuie să te uiţi mai atent la ele şi să improvizezi. De exemplu, spaţiile de deasupra caloriferului sunt aproape întotdeauna ignorate de proprietari. Să luăm cazul caloriferului de la intrare: acesta poate fi transformat într-un loc comod pentru cel care tocmai intră în casă. Lângă el se poate pune un taburet, iar deasupra, un raft pe care pot fi puse cheile, portofelul sau alte marunţişuri”, arată specialiştii Apartment Therapy.

Depozitarea pe verticală, fără a ascunde rafturile, este practică şi estetică

De altfel, rafturile montate în perete sunt reţeta succesului, în locuinţele mici. Acestea eliberează podeaua şi folosesc înălţimea peretelui, oferind astfel oportunitatea depozitării pentru absolut orice încurcă proprietarii. Spaţiile verticale pot să fie deschisă sau închise, dar faptul că nu se folosesc uşi oferă iluzia unui spaţiu mai mare.

„Pentru locuinţele mici există strategia celor patru secrete: rafturi deschise, depozitare pe verticală, organizare totală şi capacitatea de a şti imediat când vezi ceva de care nu ai nevoie sau pentru care nu ai spaţiu suficient”, continuă specialiştii Apartment Therapy.

Lumina naturală şi obiectele suspendate fac locuinţa să pară mai mare

Ce nu poate fi pus pe raft, poate fi agăţat de un cârlig. Cârligele sunt ieftine, nu ocupă deloc spaţiu şi reuşesc să ridice obiectele de pe masă, tejghele sau podele. Proprietarii spaţiilor mici sunt îndemnaţi să agaţe orice, oriunde. Tot ce este suspendat crează impresia de spaţiu. Tocmai de aceea, chiar şi mobila trebuie aleasă în aşa fel încât să aibă picioare cât mai înalte.

„Conceptul acesta se numeşte spaţiu negativ, respectiv aerul care poate trece pe sub obiecte oferă iluzia de spaţiu. Lumina naturală este un alt factor important. Geamurile locuinţelor mici nu trebuie încărcate cu draperii masive şi opace. Lumina naturală funcţionează mai bine decât orice pentru iluzia optică de spaţiu”, continuă specialiştii în design.

Mobila multifuncţională este absolut necesară, în spaţiile mici. Fiecare lucru trebuie să îşi găsească două-trei feluri de întrebuinţare. Paturile pot avea spaţii de depozitare sub saltea, masa de bucătărie poate fi birou, o canapea poate fi pat. Dar mai presus de orice, din momentul în care locuinţa este amenajată, orice achiziţie trebuie chibzuită atent. Proprietarii spaţiilor mici trebuie să cumpere lucruri de orice natură rar şi inconsistent.  Ei sunt sfătuiţi să se concentreze pe obiecte durabile, de calitate superioară, ca să nu aibă nevoie de o completare sau un înlocuitor în scurt timp. Ei ar trebui să cumpere şi să păstreze doar ceea ce le este necesare şi le place.

CITEŞTE ŞI: Idei de amenajare: cum mobilăm o locuinţă cu suprafaţă redusă?



28 May 2014