Hotelurile europene resimt din plin efectele crizei mondiale. În Bucureşti, scăderile sunt cele mai mari din Europa.

Sectorul hotelier din Bucureşti resimte crizaCel mai recent studiu al CB Richard Ellis, care analizează rezultatele din acest sector în primul trimestru al lui 2009 arată clar că performanţele hoteliere din Europa Centrală şi de Est au suferit presiuni majore încă din vara anului trecut.

În Viena, de exemplu, nivelul de ocupare al hotelurilor a scăzut cu 12,6% în primul trimestru din 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008.

Ceea ce era previzibil în condiţiile în care numărul de călători care au sosit pe aeroportul din Viena a fost cu aproape 15% mai mic în această perioadă. În ciuda acestor rezultate, situaţia e mai bună decât pare. Pentru că Viena a înregistrat cea mai mică scădere din toată regiunea în ceea ce priveşte performanţele hoteliere.

În Bratislava, Budapesta şi Praga, nivelul de ocupare în primul trimestru din 2009 a scăzut cu peste 20% în comparatie cu aceeaşi perioadă a anului trecut (Bratislava -25.8%, Budapesta -24.1% şi Praga -22.9%). Dacă pe aeroportul din Bratislava numărul pasagerilor a scăzut cu 30% în primele trei luni din 2009 faţă de intervalul similar din 2008, hotelierii din Praga au înregistrat scăderi semnificative ale numărului de vizitatori din Marea Britanie şi SUA. Conform studiului realizat de CB Richard Ellis, ţările care au înregistrat cele mai mari scăderi ale numărului de călători sunt Spania, SUA şi Italia.

Cea mai gravă situaţie, din punct de vedere al declinului Ratei Medii de Ocupare a fost înregistrată în Varşovia şi Bucureşti -21.6%, respectiv -23.6%. Şi asta pentru că atât Polonia, cât şi România au avut de-a face cu deprecieri semnificative ale monedelor locale faţă de dolarul american şi de euro. Bucureştiul a înregistrat cea mai mare scădere a nivelului de ocupare din regiune - 26.4%.

 

 

 

7 May 2009