Piaţa imobiliară din New York a strălucit anul trecut, comparativ cu alte oraşe din Statele Unite ale Americii. Deşi preţul proprietăţilor din Manhattan a scăzut spre sfârşitul anului, în 2011 s-au înregistrat numeroase tranzacţii cu locuinţe de milioane de dolari. Cu toate acestea, primul trimestru al anului 2012 a depăşit aşteptările tuturor.

24273-manhattan_ny.jpgManhattan este una dintre cele mai costisitoare pieţe imobiliare din lume, astfel că nu a avut prea mult de suferit în anul 2011. Deşi au fost multe suişuri şi coborâşuri, anul trecut s-a încheiat cu o scădere netă de doar 2,5% în preţul locuinţelor. În acest context, specialiştii anunţau previziuni relativ optimiste pentru anul 2012, aşteptându-se să nu existe schimbări majore. Cu toate acestea, primele trei luni ale anului au bucurat atât proprietarii, cât şi agenţii imobiliari.

Cele mai multe cartiere ale Manhattanului au văzut, în această perioadă, creşteri de preţ de circa 10%, notează Global Property Guide. Mai important, proprietăţile bune au mai mulţi clienţi hotărâţi, astfel că se organizează adevărate licitaţii. Cumpărătorii sunt dispuşi să îşi mărească bugetul, deoarece casele unifamiliale au început încă de anul trecut să apară din ce în ce mai rar pe piaţă, în timp ce clientela vânează astfel de momente. Mai mult, stocul de proprietăţi de lux (de peste 5 milioane dolari) se micşorează de la o lună la alta, deoarece pe acest segment nu a existat noţiunea de criză, iar oferta este limitată.                                                                       

Clienţii străini bogaţi sunt din ce în ce mai mulţi, deoarece proprietăţile din cea mai costisitoare zonă a New York-ului au demonstrat că îşi păstrează valoarea în timp. În ultima perioadă, s-a format o categorie aparte a cumpărătorilor străini super-înstăriţi, din care fac parte cei care plătesc cu bani gheaţă pentru proprietăţile-trofeu, cu o valoare de peste 10 milioane dolari. În acelaşi timp, clienţii obişnuiţi, de la polul opus al pieţei, au de suferit din cauza constrângerilor ipotecare continue: instituţiile financiare doresc avansuri din ce în ce mai mari şi examinează cu atenţie fiecare imobil în parte, înainte de a acorda creditul.

Dezvoltatorii au început să prindă curaj, astfel că numărul proiectelor imobiliare noi este în continuă creştere, în special cel al blocurilor, semn că este mai mare încrederea consumatorilor în economie. Specialiştii imobiliari americani spun că, dacă nu vor apărea noi locuinţe scoase la vânzare în cel mai scurt timp, preţul apartamentelor va creşte, deoarece în multe cartiere stocul de locuinţe este scăzut, iar pe anumite segmente (cum este cel premium) oferta este aproape inexistentă. 

CITEȘTE ȘI: Jumătate de milion de dolari – preţul mediu al unui apartament din New York


10 April 2012