Mai mult decât imobiliare!!!!!!
 
Mareste fontul | Trimite pe yahoo messenger | Trimite pagina unui prieten | Printeaza pagina

Sectorul imobiliar din Piteşti începe să-şi revină cu paşi mici, dar siguri

Publicat: | Autor: Raluca Joiţa, IMOPEDIA.ro | Numar afişări: 4000

Agenţii imobiliari din Piteşti se plâng la unison: piaţa imobiliară merge slab. Deşi a scăzut mult preţul de vânzare al proprietăţilor de orice tip, cu orice amplasament, clienţii nu şi-au revenit în totalitate pe plan financiar. Piteştenii caută apartamente ieftine, iar investitorii nu sunt interesaţi de a plasa sume mari de bani.

sursa: ro.wikipedia.orgTotuşi activitatea nu este la pământ - există ceva interes din partea clienţilor, chiar dacă nu este întotdeauna concretizat într-un contract de vânzare-cumpărare. Ca şi în restul ţării, Ce a adus Prima Casă din 2009 până acum Prima Casă a început ca un program aplaudat la unison de toate părţile implicate: constructori, bănci şi clienţi. În scurt timp de la ... programul Prima Casă a împins de la spate tranzacţiile de apartamente. Dar nu sunt mulţi cei care îşi permit să acceseze suma maximă, astfel că preferinţa generală este pentru apartamente cu preţ cât mai mic, deci cu suprafeţe reduse.

„Este mult mai bine decât anul trecut. Cele mai vândute sunt apartamentele, care se achită mai ales cu ajutorul programului Prima Casă. Aproximativ 60% dintre clienţi plătesc cu ajutorul programului guvernamental, iar 40% prin alte surse" spune Florin Stancu, general manager al agenţiei imobiliare Global.

„Activitatea din piaţa imobiliară este mai dinamică decât anul trecut, mai ales pe segmentul apartamentelor. S-a mai revigorat odată cu relansarea programului Prima Casă 4. Numai că se caută apartamente cu două camere, decomandate, confort I, de maximum 30.000 euro. Nu mai mult, deoarece clienţii nu primesc bani de la bancă" detaliază Dumitru Bujor, consultant imobiliar la agenţia John.

„Sunt foarte puţini clienţi care apelează la alte tipuri de credite ipotecare, iar clienţii cu bani gheaţă sunt mai ales tinerii care lucrează în alte ţări" suţine Marian Cârstea, agent imobiliar la Muntenia Invest Imobiliare.

Preţ mediu al locuinţelor din Piteşti:

• Garsonieră - 20.000 euro
• Apartament cu două camere - 28.000-39.000 euro
• Apartament cu trei camere - 40.000-50.000 euro

Cele mai căutate zone pentru achiziţia unui apartament sunt cartierul Exerciţiu, Popa Şapcă şi Eremia Grigorescu-Spitalul Militar, spun agenţii imobiliari piteşteni. Cumpărătorii se feresc de apartamentele situate la parter sau la ultimul etaj, spaţiul verde nu este un criteriu în alegerea cartierului şi, în general, proprietarii caută să vândă cât mai scump, iar clienţii vor să cumpere cât mai ieftin.

Dezvoltatorii piteşteni au construit responsabil, ceea s-a văzut în numărul unităţilor vândute
Se caută apartamentele în complexuri nou-construite, piteştenii având încredere în dezvoltatorii care au construit până acum.

„Preţul pe metru pătrat al apartamentelor noi este similar cu cel al apartamentelor vechi. Dar diferenţa dintre ele este că cele noi au o suprafaţă mai mare, astfel că preţul final este mai mare. Majoritatea apartamentelor noi au rămas din 2008-2009, începute înainte de criză, când erau alte standarde. Iar în ultima perioadă s-au construit puţine blocuri în Piteşti" adaugă managerul agenţiei Global.

Preţurile terenurilor au ajuns la nivelul anului 2004, dar sunt în creştere Pentru piaţa terenurilor, anul 2010 a adus primele semne de ieşire din criză. După o perioadă în care nu mai mişca nimic pe acest segment, iar ... Preţul terenurilor din oraş este mult mai accesibil

Cel mai slab segment este cel al terenurilor, ca şi în alte oraşe din ţară. După spusele specialiştilor, terenurile industriale sunt cel mai puţin căutate, în timp ce tranzacţiile cu loturi pentru construcţii civile sunt rare, dar există.

„Nu se caută aproape deloc terenurile. Spre exemplu, am un lot într-o zonă bună din Piteşti, cu o suprafaţă de 680 mp, la 280 euro/mp şi nu mă întreabă nimeni de el. Un teren similar se apropia de 1.000 euro/mp în 2007-2008. Scăderea este mare, dar clienţii tot nu sunt interesaţi" exemplifică reprezentantul agenţiei imobiliare John.

„Terenurile nu se caută pentru că nu sunt bani şi nu mai sunt investitori. Mai sunt câţiva care caută lot pentru casă, dar sunt foarte pretenţioşi. Cele mai căutate zone de lângă Piteşti sunt Ştefăneşti (20-40 euro/mp) şi Bradu (20-35 euro/mp), dar numai cu utilităţi" ilustrează reprezentantul Muntenia Invest Imobiliare.

Pe de altă parte, unii agenţi semnalează un interes crescut pentru loturile de teren din oraş, al căror preţ s-a micşorat simţitor în ultima perioadă.

„Sunt foarte căutate loturile din oraş, deoarece le-a scăzut preţul mult, iar cei care-şi doreau o casă în oraş se pot apropia să o cumpere. În cartierul Găvana, care este un fel de Pipera al Bucureştiului, preţul a coborât la 70-80 euro/mp; în Craiovei, la ieşirea spre Craiova - 50-60 euro/mp. În acelaşi timp, pentru terenurile din centru se cere un preţ de 300-500 euro/mp, dar nu s-a vândut nimic în ultima perioadă" afirmă Florin Stancu.

Preţul de închiriere este dictat de firmele din zonă

Cei mai mulţi chiriaşi sunt angajaţi ai companiilor cu activitate în zonă. Dar chiar şi aceştia au un buget în care trebuie să se încadreze, situaţia nu mai este ca acum câţiva ani, când preţul nu avea nicio importanţă.

Chiria medie pentru un apartament mobilat, care poate diferi în funcţie de mulţi factori:

• Garsonieră - 130 euro/lună
• Apartament cu două camere -200 euro/lună
• Apartament trei camere -250 euro/lună

Citeşte şi despre piaţa imobiliară din

  • Tranzacţiile de apartamente din Ploieşti sunt susţinute aproape integral de programul Prima Casă Cât timp a fost blocat programul guvernamental, numărul tranzacţiilor de apartamente a scăzut dramatic. Însă odată cu reluarea ... Ploieşti
  • În Târgovişte terenurile sunt mai căutate decât apartamentele, spre deosebire de alte oraşe ale ţării Tranzacţiile cu apartamente din Târgovişte sunt la fel de rare ca şi anul trecut, chiar dacă primele luni ale lui 2011 prevesteau un viitor mai ... Târgovişte
  • Terenurile agricole din Buzău salvează afacerile imobiliare din zonă Piaţa terenurilor agricole din Buzău este de departe una atipică. Dacă în mai toată ţara cumpărătorii nici măcar nu privesc spre terenurile ... Buzău


Voteaza articolul:
| Aprecierea vizitatorilor:

Ai un comunicat de presă de publicat?

 
RSS
Primeste stirile pe e-mail

OFERTE RECOMANDATE
Baba Novac , SU: 45 mp, 2 cam.
Rahova , SC: 72 mp, 2 cam.
Bucurestii Noi , SC: 56 mp, 2 cam.

Primul ghid imobiliar autentic! Sfaturi pentru realizarea unei tranzactii imobiliare, termeni imobiliari, financiari, precum si descrieri detaliate ale zonelor,doar pe ghid.imopedia.ro

Blog RUN
Adrian Crivii
Gabriel Alexandru
Dragos Dragoteanu
Daniel Dobre
Adrian Niculescu
Ilias Papageorgiadis

Cele mai noi si importante stiri din segmentul imobiliar iti sunt redate intr-un format inedit, menite a te tine la curent cu tot ceea ce inseamna noutati si ultimele tendinte in domeniul imobiliar, doar pe media.imopedia.ro

Ştiri imobiliare
Analize imobiliare
Evenimente imobiliare
Ghidul Prima Casă
Știri Prima Casă
Comunicate de presă
Arhiva video