Într-o perioadă caracterizată de instabilitate economică, companiile încep să prefere închirierea spaţiilor de birouri în detrimentul cumpărării unui spaţiu propriu. Tot situaţia economică este responsabilă şi de fenomenul accentuat al relocării firmelor. Astfel, tot mai mulţi manageri se văd în postura de a alege cel mai avantajos spaţiu pentru afacerea lor.

14807-149923-sediu.jpgVariantele între care trebuie să aleagă sunt: a fi singurul locatar al clădirii sau a avea sediul într-o clădire de birouri. Firmele cu puţini angajaţi, cu buget limitat şi pentru care sediul nu reprezintă spaţiul de interacţiune cu clienţii, pot alege să se stabilească într-un apartament de bloc. Dar pentru majoritatea firmelor această posibilitate nu este viabilă. Numărul mare al angajaţilor, necesitatea de a afişa un anumit standard în faţa clienţilor şi multe alte variabile cer un spaţiu reprezentativ şi care să ofere cât mai multe facilităţi.

Printre avantajele stabilirii sediului într-o clădire de birouri se numără spaţiile deja amenajate, curăţenia şi întreţinerea realizate de o firmă specializată, paza şi locurile de parcare. De asemenea, atmosfera business, profesională, atât pentru clienţi cât şi pentru angajaţi, nu se poate obţine decât într-un astfel de cadru. Amplasarea într-o zonă centrală din oraş, cu mare vizibilitate şi acces facil, sunt alte avantaje oferite de clădirile moderne de birouri.

"Sediul unei companii este în primul rând un element de identitate. Firmele care au ştiut să profite de acest fapt şi-au câştigat chiar un loc pe harta Bucureştiului, au devenit puncte de reper şi astfel au adăugat brandului lor un element distinctiv, uşor de identificat de către clienţi. Acest lucru nu se poate obţine decât alegând un amplasament central, vizibil şi accesibil", susţine Cristian Boiangiu, managerul clădirii de birouri din zona Unirii, City Business Center.

În ceea ce priveşte preţul chiriei, trebuie avut în vedere faptul că acesta poate fi foarte avantajos în funcţie de perioada de închiriere. Proprietarii clădirilor de birouri preferă chiriaşi pe termen cât mai lung, fiind dispuşi să negocieze o chirie avantajoasă de ambele părţi.

"De exemplu, la un contract de închiriere pe cinci ani, oferim două luni de graţie şi un loc de parcare gratuit pentru toată perioada închiriată. Se pot negocia, bineînţeles, şi alte facilităţi, în funcţie de necesităţile clienţilor. Dorim să colaborăm cât mai bine cu firmele pe care le găzduim şi să construim o relaţie reciproc avantajoasă", declară în continuare managerul City Business Center.

Administrarea clădirii de către o companie specializată şi cu mare experienţă în administrarea clădirilor de birouri, cum este TNG Real Estate Management în cazul City Business Center, reprezintă pentru clienţi un alt avantaj, deloc de neglijat.


Sursa

3 November 2010