Retailerul belgian Cora, prezent pe piaţa românească cu opt unităţi, este în cautarea unor oportunităţi pentru extindere. Philippe Lejeune, directorul general al lanţului de hipermarketuri Cora România spune că are milioane de euro pentru achiziţia de terenuri, dar nu poate cumpăra. De ce? Proprietarii terenurilor nu vor să mai lase din preţuri. Este vorba aici de terenurile cumpărate la preţuri mari în perioada de boom imobiliar.

24727-cora_24036600.jpg"Am 120 de milioane de euro pentru a face ceva. 60 (n.r - milioane de euro) pentru două magazine, fiecare necesită investiţie între 25 şi 30 de milioane de euro, şi 60 de milioane de euro să fac ce vreau cu ei. Dacă găsesc teren cumpăr, dacă nu, nu. Există terenuri, în Bucureşti, dar şi în ţară, dar proprietarii ţin la preţ", a declarat Philippe Lejeune.

Anul acesta, Cora va deschide două noi hipermarketuri în luna noiembrie a acestui an: cel de pe Şoseaua Alexandriei din Bucureşti, şi cel de la Bacău. Deşi deschiderea magazinului din Slobozia era programtă pentru acest an, unitatea va fi inaugurată în vara anului viitor.

80% din mallul din Constanţa este închiriat

Anul trecut, compania anunţat investiţii noi pe piaţa românească: în malluri. Primul de acest gen, Corall, se construieşte la Constanţa. Proiectul va avea o suprafaţă construită de 150.000 mp construiţi, un hipermarket de 8.000 mp, galeriii comerciale de 25.000 mp, cinematografe pe 3.000 mp şi o zonă cu restaurante de 3.600 mp, totul în urma unei investiţii de 100 de milioane de euro. Deşi proiectul urma să fie inaugurat în acest an, compania a fost nevoită să amâne deschiderea pentru anul viitor. "Am fost nevoiţi să amânăm deschiderea, dar 80% din suprafaţa închiriabilă este deja pre-închiriată. Anul viitor vom demara şi lucrările de construcţie la proiectul de la Braşov', a declarat pentru ECONOMICA.NET, Lejeune.

În 2010, Cora a cumpărat terenul fostei fabrici Hidromecanica din Braşov, care are o suprafaţă de 4 hectare. Preţul plătit pentru acest teren a fost de 13 milioane de euro, iar investiţia anunţată în 2011 pentru noul mall este de aproximativ 100 de milioane de euro.

Şi Auchan face mall la Braşov

Retailerul Auchan a cumpărat platforma Tractorul din Braşov, unde un proiect amplu va fi dezvoltat în mai multe faze. În prima vor fi dezvoltate pe 24 de hectare un hipermarket Auchan de 13.000 mp şi o galerie comercială cu o suprafaţă închiriabilă de 25.000 mp. În plus, Auchan îşi doreşte şi un operator de bricolaj, un restaurant drive-in, un operator pe partea de întreţinere şi reparaţii auto, dar şi un retailer ce activează pe piaţa de mobilă. A doua fază presupune dezvoltarea unui parc de retail pe o suprafaţă de 15 ha, iar cea de-a treia fază presupune construcţia spaţiilor rezidenţiale (26 ha). În cea de-a patra fază vor fi construite spaţii de birouri (11 ha), iar în ultima etapă o zonă tehnologică (11 ha).

Cora România a realizat în 2010 afaceri de 327,8 milioane euro şi are deschise opt hipermarketuri pe piaţa locală: trei în Bucureşti şi câte unul la Cluj-Napoca, Baia Mare, Constanţa, Drobeta Turnu Severin şi Arad. În plus, Louis Delhaize, compania care deţine hipermarketurile Cora, a primit de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) un împrumut pe termen lung de 210 milioane euro, bani care vor susţine planul de expansiune în oraşele din provincie.

 

Sursa

14 May 2012