Irlanda, una dintre cele mai afectate economii europene de criza financiară mondială, a trecut prin cea mai dramatică prăbuşire a pieţei imobiliare de pe întreg continentul. Preţul proprietăţilor a scăzut cu aproape 60% în ultimii cinci ani, semnificativ mai mult decât media europeană de 23%, arată studiile OECD. Cu toate acestea, preţul locuinţelor nu a atins nivelul minim, ci intră în al cincilea an consecutiv de scădere.

25811-dublin.jpgCriza acută de pe segmentul rezidenţial din Irlanda nu dă semne să se apropie de sfârşit. Preţul mediu la nivel naţional nu a ajuns încă la cel mai mic nivel, ajungând să fie cu aproape 20% mai mic decât anul trecut, conform Biroului Naţional de Statistică. Preţul locuinţelor continuă să scadă, deşi conform Băncii Naţionale, la sfârşitul anului trecut, proprietăţile erau deja subevaluate cu 15-25%, în funcţie de zonă.

La nivel naţional, preţul mediu al unei locuinţe ajunge aproape de 170.000 euro (iunie 2012), pe când în apogeul pieţei imobiliare, în 2007, acesta era de 366.000 euro, conform portalului Daft.ie. Chiar şi preţul cerut de proprietari a scăzut cu aproape 15% din iunie anul trecut şi până acum, după ce în 2011 coborâse cu încă 18%. Piaţa imobiliară din Capitală face faţă mai bine crizei, preţul mediu cerut de proprietari în iunie fiind de 214.000 euro, destul de apropiat de cel din luna decembrie, de 217.000 euro.

În numai zece ani, preţul locuinţelor aflate la al doilea proprietar a urcat cu peste 330%

Irlanda a trecut printr-unul dintre cele mai puternice boom-uri imobiliare din Europa, iar la venirea crizei, în 2008, segmentul rezidenţial a fost cel mai afectat din întreaga lume. Criza imobiliară nu s-a domolit nici după cinci ani, iar la începutul acestui an, locuinţele au ajuns să fie cu aproape 60% mai ieftine decât în perioada de vârf.

Creşterea procentuală a preţului locuinţelor între 1996 şi 2006, conform DoEHLG:

  • La nivel naţional – unităţi noi: 250%; locuinţe vechi: 334%
  • Dublin – unităţi noi: 318%; locuinţe vechi: 391%
  • Cork – unităţi noi: 257%; locuinţe vechi: 358%
  • Galway – unităţi noi: 231%; locuinţe vechi: 263%

Bula imobiliară a fost întreţinută de numărul din ce în ce mai mare de imigranţi, de creşterea economică însemnată, dar şi de eforturile guvernului de a încuraja segmentul construcţiilor. Drept urmare, s-a ajuns la o explozie a preţului proprietăţilor, susţinută şi de dobânzile scăzute oferite de bănci pentru creditele ipotecare.

Unul dintre primele semne ale crizei imobiliare a fost în 2006-2007, când a crescut semnificativ numărul irlandezilor care nu îşi mai puteau achita ratele la creditele ipotecare, deoarece băncile începuseră să majoreze dobânzile. Odată cu venirea crizei financiare mondiale, băncile irlandeze nu şi-au mai putut acoperi pierderile, astfel că Irlanda a devenit una dintre cele mai lovite economii din Europa. Piaţa imobiliară intră în al cincilea an de scădere, comparativ cu media europeană de un an şi jumătate indicată de studiile OECD. De asemenea, scăderea de aproape 60% a preţului locuinţelor este cu mult peste media europeană furnizată de OECD, de 23%.

CITEŞTE ŞI: În Dublin, numai locuinţele premium nu s-au devalorizat din cauza crizei de pe piaţa imobiliară

31 July 2012